Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vánoce provoní závin!

Umíte si představit Vánoce bez závinu s jablky? To asi jen málokdo. Omamná vůně skořice, vanilky, jablek a rozinek umí vykouzlit tu pravou vánoční atmosféru. Ale co zkusit letos závin trochu jinak? Zapomeňte na chvíli na klasiku z listového těsta.

62074_medium

FOTO: Sxc.hu

Jablečný závin z listového těsta už dělal snad každý z nás a většinou má své čestné místo na vánočním stole v každé rodině. Jenže čas od času není na škodu vyzkoušet něco nového, jablečný štrůdl si můžete nechat v záloze.

Perníkový závin s povidly a ořechy

Pokud máte rádi perník, tomuto závinu už navždy propadnete. Holdujete trochu říznější chuti? V tom případě kápněte do povidel trochu rumu nebo třešňovice, uvidíte, jak se budou všichni oblizovat.

Co budeme potřebovat?

300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, kypřící prášek do perníku, 2 lžíce medu a rumu a 4 lžíce mléka. Náplň připravte z 300 g švestkových povidel a 100 g vlašských ořechů.

Jdeme na to

V míse promíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem do perníku. Přidejte vejce, rum, med, mléko a zpracujte ve vláčné těsto. Pokud nikam nespěcháte, nechte těsto alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozdělte na poloviny a vyválejte dva pláty silné asi 4 až 5 mm. Teď stačí potřít povidly a posypat ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi půl hodiny.

Tvarohový s mákem

Pro milovníky máku a tvarohu to bude oblíbený zákusek. Na máku určitě nešetřete, abyste si chuť dokonale užili.

Co budeme potřebovat?

1 máslo, 1 měkký tvaroh, 400 g hladké mouky a 1 vejce na potření závinu. Náplň připravíte ze 150 ml mléka, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 200 g mletého máku, 50 g drcených piškotů a 4 lžic rumu.

62073_medium

FOTO: Sxc.hu

Jdeme na to

Zpracujte pevné těsto z másla, tvarohu a mouky. Těsto je třeba nechat uležet 30 minut. V tomto čase si můžete připravit náplň. Jak na to? Mléko s cukrem a máslem přiveďte k varu, nasypte mák a chvíli povařte. Provařenou směs nechejte vychladnout, poté vmíchejte piškoty a rum. Odpočaté těsto rozválejte na ne příliš silný plát, budou stačit asi 3 mm. Rozetřete makovou náplň, ale nezapomeňte nechat volné okraje. Závin stočte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut.

Přejeme krásné a provoněné Vánoce!

Fotogalerie

Kate

24. 12. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře