Umíte si představit Vánoce bez závinu s jablky? To asi jen málokdo. Omamná vůně skořice, vanilky, jablek a rozinek umí vykouzlit tu pravou vánoční atmosféru. Ale co zkusit letos závin trochu jinak? Zapomeňte na chvíli na klasiku z listového těsta.
FOTO: Sxc.hu
Jablečný závin z listového těsta už dělal snad každý z nás a většinou má své čestné místo na vánočním stole v každé rodině. Jenže čas od času není na škodu vyzkoušet něco nového, jablečný štrůdl si můžete nechat v záloze.
Perníkový závin s povidly a ořechy
Pokud máte rádi perník, tomuto závinu už navždy propadnete. Holdujete trochu říznější chuti? V tom případě kápněte do povidel trochu rumu nebo třešňovice, uvidíte, jak se budou všichni oblizovat.
Co budeme potřebovat?
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, kypřící prášek do perníku, 2 lžíce medu a rumu a 4 lžíce mléka. Náplň připravte z 300 g švestkových povidel a 100 g vlašských ořechů.
Jdeme na to
V míse promíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem do perníku. Přidejte vejce, rum, med, mléko a zpracujte ve vláčné těsto. Pokud nikam nespěcháte, nechte těsto alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozdělte na poloviny a vyválejte dva pláty silné asi 4 až 5 mm. Teď stačí potřít povidly a posypat ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi půl hodiny.
Tvarohový s mákem
Pro milovníky máku a tvarohu to bude oblíbený zákusek. Na máku určitě nešetřete, abyste si chuť dokonale užili.
Co budeme potřebovat?
1 máslo, 1 měkký tvaroh, 400 g hladké mouky a 1 vejce na potření závinu. Náplň připravíte ze 150 ml mléka, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 200 g mletého máku, 50 g drcených piškotů a 4 lžic rumu.
FOTO: Sxc.hu
Jdeme na to
Zpracujte pevné těsto z másla, tvarohu a mouky. Těsto je třeba nechat uležet 30 minut. V tomto čase si můžete připravit náplň. Jak na to? Mléko s cukrem a máslem přiveďte k varu, nasypte mák a chvíli povařte. Provařenou směs nechejte vychladnout, poté vmíchejte piškoty a rum. Odpočaté těsto rozválejte na ne příliš silný plát, budou stačit asi 3 mm. Rozetřete makovou náplň, ale nezapomeňte nechat volné okraje. Závin stočte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut.
Přejeme krásné a provoněné Vánoce!