Pečení vánoční štoly je prastarou tradicí, která původně vznikla v Drážďanech. Tehdy se jí však říkalo “Striezel” neboli pletenec. Tvar štoly má prý znázorňovat malého Ježíška, který je zabalený do plenek.
Tradiční drážďanská štola (2 ks)
Rozinky - 375 g
Korintky - 125 g (drobné sladké hrozinky bez peciček)
Rum - 40 ml
Polohrubá mouka - 750 g
Čerstvé droždí - 50 g
Mléko - 200 ml (vlažné)
Cukr krystal - 125 g
Vanilkový cukr - 1 ks
Mandle - 100 g (loupané)
Hořké mandle - 5 ks (seženete v lékárně)
Citronát - 100 g (je to kandovaná citronová kůra)
Oranžát - 100 g (kandovaná pomerančová kůra)
Sůl - ⅓ lžičky
Máslo - 250 g (+ 75 g na potření)
Kardamom - malé množství (cca na špičku nože)
Muškátový oříšek - také jen na špičku nože
Moučkový cukr - 50 g
Droždí rozdrobte do mouky a smíchejte s trochou mléka a cukru (jen 1 lžičku) a nechte kynout minimálně 20 minut. Mezitím si kandované ovoce a mandle (včetně těch hořkých) posekejte na drobno. Pak dejte sůl, máslo, zbylý cukr spolu s mlékem a kořením do mísy. V ní pak všechny suroviny promíchejte a vytvořte z nich hladké těsto.
Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Po hodině rozdělte těsto na 2 části a opět nechte další hodinu kynout. Z každého těsta pak vytvořte štolu, potřete teplou vodou a nechte je trochu odležet. Stejně si musíte dát předehřát troubu na180 °C, ale raději se řiďte podle svých zkušeností s troubou. Potřete ji máslem a vložte do trouby a pečte 1 hodinu. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.