Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vánoční štola

Pečení vánoční štoly je prastarou tradicí, která původně vznikla v Drážďanech. Tehdy se jí však říkalo “Striezel” neboli pletenec. Tvar štoly má prý znázorňovat malého Ježíška, který je zabalený do plenek.

Dle tradice štolu nesmíte nakrojit dřív, než na Štědrý den a přesněji až po bohoslužbě. Jedině tak ochráníte svůj domov od neštěstí a nemocí. Vánoční štola je vlastně nepletenou vánočkou, která se připravuje z kynutého těsta. Pokud si ji chcete dopřát na Štědrý den, měli byste si ji upéct už nyní.

Po upečení totiž potřebuje nějaký ten čas, aby se zvýraznila její vůně a chuť. Jakmile si ji upečete, zabalte ji do sáčku a uložte někam na chladné místo. Štolu si můžete připravit v různých variantách. Existuje kynutá, mandlová, marcipánová, tvarohová, kakaová štola a spousta dalších. Měli bychom vás ale upozornit, že se jedná o kalorickou bombu, neboť je plněná rozinkami, mandlemi, oříšky a kandovaným ovocem. Navíc ji bohatě potírají máslem a nakonec ji ještě obalí do moučkového cukru.  

Tradiční drážďanská štola (2 ks)

  • Rozinky - 375 g

  • Korintky - 125 g (drobné sladké hrozinky bez peciček)

  • Rum - 40 ml

  • Polohrubá mouka - 750 g

  • Čerstvé droždí - 50 g

  • Mléko - 200 ml (vlažné)

  • Cukr krystal - 125 g

  • Vanilkový cukr - 1 ks

  • Mandle - 100 g (loupané)

  • Hořké mandle - 5 ks (seženete v lékárně)

  • Citronát - 100 g (je to kandovaná citronová kůra)

  • Oranžát - 100 g (kandovaná pomerančová kůra)

  • Sůl - ⅓ lžičky

  • Máslo - 250 g (+ 75 g na potření)

  • Kardamom - malé množství (cca na špičku nože)

  • Muškátový oříšek - také jen na špičku nože

  • Moučkový cukr - 50 g


Droždí rozdrobte do mouky a smíchejte s trochou mléka a cukru (jen 1 lžičku) a nechte kynout minimálně 20 minut. Mezitím si kandované ovoce a mandle (včetně těch hořkých) posekejte na drobno. Pak dejte sůl, máslo, zbylý cukr spolu s mlékem a kořením do mísy. V ní pak všechny suroviny promíchejte a vytvořte z nich hladké těsto.


Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Po hodině rozdělte těsto na 2 části a opět nechte další hodinu kynout. Z každého těsta pak vytvořte štolu, potřete teplou vodou a nechte je trochu odležet. Stejně si musíte dát předehřát troubu na180 °C, ale raději se řiďte podle svých zkušeností s troubou. Potřete ji máslem a vložte do trouby a pečte 1 hodinu. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.


Fotogalerie

06. 12. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře