Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vaříme chutně a s pivem!

Pivo je náš národní poklad. Možná si jej rádi dáváte k nedělnímu obědu nebo si ho dopřáváte častěji. Věděli jste, že se z něj dá i uvařit skvělé jídlo? Opravdu nemusí sloužit jen jako osvěžující nápoj. Použijte ho jako ingredienci již při samotném vaření.


Několik triků, jak můžete pivo využít v kuchyni


  • Když ho necháte vařit příliš dlouho, může vám nepříjemně zhořknout. Je to kvůli tomu, že obsahuje cukr. Proto jej doporučujeme přilévat na maso až několik minut před jeho dokončením.

  • Pokud chcete, aby vám těsto rychleji nakynulo, zkuste do něj přidat trochu tmavého piva.

  • Tmavá masa (vepřové, hovězí) získají mnohem lepší chuť, když k nim přidáte pivo.

  • Měli bychom vás ale upozornit, že jestli budete připravovat pokrm z piva, měli byste jej rychleji spotřebovat. Pivo totiž způsobuje, že se pokrm rychleji zkazí.

  • Jestli chcete z piva upéct nějaké pečivo, vybírejte k tomu spíše piva, které mají sladší nádech.

Skvělý pivní štrúdl

  • Pivo - 150 ml

  • Rozinky

  • Jablka

  • Hera - 125 g

  • Strouhanka

  • Skořicový cukr

  • Hladká mouka - 350 g

  • Ořechy - 1 hrst

  • Moučkový cukr - na dozdobení



Heru si rozpusťte, přimíchejte do ní pivo a vlijte do mouky. Z této směsi pak vypracujte těsto. To pak rozdělte na 2 části a každou zvlášť vyválejte na tenký plát. Těsto nyní pokryjte tenkou vrstvou prosáté strouhanky. Jablka, množství necháme na vás, si nastrouhejte a rozetřete na těsto.


Poté je posypte skořicovým cukrem, rozinkami a navrch ještě dejte ořechy. Ty můžete namlít nebo je stačí jen nasekat na hrubo. Opatrně s jablečnou směsí zaviňte a dejte do předehřáté trouby na 190 °C. Pečte jej minimálně 30 minut. Před podáváním, dokud je štrúdl ještě stále horký, posypte moučkovým cukrem.

Šťavnatá žebírka na černém pivu (4 porce)

  • Vepřová žebírka - 2 kg

  • Černé pivo - 500 ml

  • Cibule - 1 ks (větší)

  • Česnek - 4 stroužky

  • Třtinový cukr - 1 lžíce

  • Rajský protlak - 2 lžíce

  • Sůl, pepř - na dochucení


Žebírka nejprve řádně osolte a opepřete, poté je naskládejte do pekáčku a kolem naházejte cibuli, kterou jste si nakrájeli na větší kousky, a také nakrájený česnek. Žebírka podlijte pivem, přiklopte pekáč víkem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C minimálně na hodinu a půl.


Po 90 minutách slijte výpek, propasírujte ho a nalijte do menšího hrnce. Přidejte k němu cukr s protlakem a vařte na mírném plameni, dokud trochu nezhoustne. Touto glazurou nakonec polijte žebírka a nechte ještě 15 minut v troubě. Nastavte ji ale na gril, aby měly žebírka krásně křupavou kůrčičku. Podávat je můžete s hořčicí, pikantní majonézou nebo také s křenem.

Fotogalerie

07. 11. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře