Pivo je náš národní poklad. Možná si jej rádi dáváte k nedělnímu obědu nebo si ho dopřáváte častěji. Věděli jste, že se z něj dá i uvařit skvělé jídlo? Opravdu nemusí sloužit jen jako osvěžující nápoj. Použijte ho jako ingredienci již při samotném vaření.
Několik triků, jak můžete pivo využít v kuchyni
Když ho necháte vařit příliš dlouho, může vám nepříjemně zhořknout. Je to kvůli tomu, že obsahuje cukr. Proto jej doporučujeme přilévat na maso až několik minut před jeho dokončením.
Pokud chcete, aby vám těsto rychleji nakynulo, zkuste do něj přidat trochu tmavého piva.
Tmavá masa (vepřové, hovězí) získají mnohem lepší chuť, když k nim přidáte pivo.
Měli bychom vás ale upozornit, že jestli budete připravovat pokrm z piva, měli byste jej rychleji spotřebovat. Pivo totiž způsobuje, že se pokrm rychleji zkazí.
Jestli chcete z piva upéct nějaké pečivo, vybírejte k tomu spíše piva, které mají sladší nádech.
Skvělý pivní štrúdl
Pivo - 150 ml
Rozinky
Jablka
Hera - 125 g
Strouhanka
Skořicový cukr
Hladká mouka - 350 g
Ořechy - 1 hrst
Moučkový cukr - na dozdobení
Heru si rozpusťte, přimíchejte do ní pivo a vlijte do mouky. Z této směsi pak vypracujte těsto. To pak rozdělte na 2 části a každou zvlášť vyválejte na tenký plát. Těsto nyní pokryjte tenkou vrstvou prosáté strouhanky. Jablka, množství necháme na vás, si nastrouhejte a rozetřete na těsto.
Poté je posypte skořicovým cukrem, rozinkami a navrch ještě dejte ořechy. Ty můžete namlít nebo je stačí jen nasekat na hrubo. Opatrně s jablečnou směsí zaviňte a dejte do předehřáté trouby na 190 °C. Pečte jej minimálně 30 minut. Před podáváním, dokud je štrúdl ještě stále horký, posypte moučkovým cukrem.
Šťavnatá žebírka na černém pivu (4 porce)
Vepřová žebírka - 2 kg
Černé pivo - 500 ml
Cibule - 1 ks (větší)
Česnek - 4 stroužky
Třtinový cukr - 1 lžíce
Rajský protlak - 2 lžíce
Sůl, pepř - na dochucení
Žebírka nejprve řádně osolte a opepřete, poté je naskládejte do pekáčku a kolem naházejte cibuli, kterou jste si nakrájeli na větší kousky, a také nakrájený česnek. Žebírka podlijte pivem, přiklopte pekáč víkem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C minimálně na hodinu a půl.
Po 90 minutách slijte výpek, propasírujte ho a nalijte do menšího hrnce. Přidejte k němu cukr s protlakem a vařte na mírném plameni, dokud trochu nezhoustne. Touto glazurou nakonec polijte žebírka a nechte ještě 15 minut v troubě. Nastavte ji ale na gril, aby měly žebírka krásně křupavou kůrčičku. Podávat je můžete s hořčicí, pikantní majonézou nebo také s křenem.