Vaříme s bílým jogurtem

Bílý jogurt je lehkým, jemným a nepostradatelným společníkem do každé kuchyně. Tato lahůdka nejen skvěle chutná, ale navíc prospívá i našemu zdraví. Využívá se nejen v kuchyni, ale dají se z ní vykouzlit i kosmetické přípravky.

#butlers-piknik 

Pizza z jogurtu

Soda bikarbóna je v kuchyni užitečným pomocníkem. Například v případě zelené zeleniny (hrášek, fazolky) jim pomáhá udržet si intenzivní barvu. Stačí jen do vody, ve které je vaříte, přidat malé množství sody.


A jak ovoce, salát a zeleninu zbavíte všech nečistot? Když do 1 litru vody přidáte 1 či 2 lžičky jedlé sody. Soda dokáže i zmírnit kyselost ovoce. Můžete na 1 kg přidat jen špetku sody mezi tzv. “mezi prsty”. Ale především ji v kuchyni využíváme jako náhradu prášku do pečiva či droždí.



Kuřecí řízečky v jogurtu


Strouhanka je směs z namletého či nastrouhaného pečiva. A podle druhu pečiva se pak strouhanka liší barvou a samozřejmě složením. Máme celozrnnou, kukuřičnou, pohankovou, bylinkovou, klasickou a spoustu dalších. My ji využíváme především k obalování masa při přípravě řízečků. Je ale vhodná i do knedlíků, do omáček, polévek, těstovin a pomazánek.

Koláčky z jogurtu

Tvaroh vzniká srážením mléka při vysokých teplotách. Pokud jej sníte nalačno, prý to prospěje vašemu trávení. V kosmetice či v lidovém lékařství jej můžete využít k vytvoření zábalů, které zmírní bolest, otoky a zchladí pokožku při popálení. Přidává se i do pleťových masek, tělových mlék i krémů. Můžete jej jíst jen tak samotný nebo si jej můžete dochutit šunkou, pažitkou, čokoládou, paprikou či jinými dobrotami. Je vhodný pro každodenní stravování i při redukční dietě.



Jablečný koláč z jogurtového těsta


Nejvíce vitamínů najdete v čerstvém jablíčku, ale můžete je i dále zpracovat. Z jablíček můžeme připravit nejen koláče, přesnídávky, zmrzliny, šťávy, ale můžete si je i zavařit, vyrobit kompoty nebo je přidat do ovocných salátů. Hodí se i jako příloha k masu, třeba ke kachně.


Jogurtový ovocný chlebíček

Když máte větší zásobu ovoce nebo jen máte rádi tuto kandovanou pochoutku, můžete si jej konzervovat. Využívají se k tomu antibakteriální účinky cukru a dehydratace. Jedná se tedy o ovoce, které se přímo napustí řepným cukrem. Jde celkem o zdlouhavý proces přípravy, takže pokud nemáte tolik času, můžete si jej koupit i v obchodě.






#tescoma-velmi-siroky 
přidejte na:

21. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář