Velikonoční pečínka

Velikonoce nejsou jen o pomlázce, vyplácení děvčat vlastnoručně upleteným proutkem a o sladké odměně. Ti, co milují maso, si mohou také pochutnat - třeba na šťavnaté jehněčí pečínce. A my vám poradíme, jak na to.

#chefparade-siroky 

Jehněčí pečeně s bramborovou kaší (4 porce)

  • Jehněčí kýta - 780 g

  • Slanina - 110 g (vyberte pěkný kousek)

  • Mletý pepř, sůl - na dochucení

  • Máslo - 14 dkg

  • Petržel - 1 ks (včetně zelené natě)


Na bramborovou kaši budete potřebovat tyto suroviny:

  • Brambory - 600 g

  • Mascarpone - 2 lžíce

  • Petrželová nať nebo petrželka (kudrnka) - 2 lžíce (jemně nasekané)

  • Sůl


Nejprve si dejte slaninu na 10 minut vychladit do mrazáku. Mezitím si očistěte kýtu a svažte bílou nití či provázkem, aby se vám při pečení nerozpadla a všechno drželo pěkně pohromadě. Poté ji jen tak zlehka polijte trochou horké osolené vody. Nyní vytáhněte slaninu z mrazáku a nakrájejte ji na delší nudličky.


Vezměte si na pomoc ostrý špičatý nůž a začněte dělat do masa díry, do kterých pak budete vkládat slaninu. Zbytek slaniny si pak nakrájejte na menší kostky a vhoďte je na dno pekáče, kde by neměla chybět pečící mřížka, která chrání maso, aby se nepřipeklo. Pokud ji nemáte, můžete si vypomoct špejlemi. Stačí z nich vytvořit mřížkovaný vzor, aby se maso nedotýkalo pekáčku.


Petržel po očištění nakrájejte na kolečka a její nať nasekejte nahrubo. Opět vše přidejte do pekáčku včetně kýty, kterou nasolíte a opepříte z obou stran. Na kýtu pak položte kousky másla a dejte do předehřáté trouby na 160 °C. Maso v ní nechte péct asi 70 minut, ale nezapomeňte maso minimálně 2x obrátit a občas podlít máslem z výpeku, aby se nepřipálilo.


Aby se vám na mase vytvořila křupavá kůrčička, je potřeba pak ještě maso dopéct v troubě na 200 °C. Mělo by stačit takových 15 minut. K jehněčí pečeni si můžete připravit bramborovou kaši, kterou si můžete připravit během pečení masa. Očistěte brambory, nakrájejte na menší kostky a uvařte v osolené vodě. Vařte tak dlouho, aby byly měkké, ale ne rozvařené. Slijte vodu, přidejte mascarpone a petrželovou nať nasekanou na jemno a s pomocí ručního šlehače připravte jemnou kaši.


Tak snad vám tento sváteční oběd bude chutnat. Nám už se sbíhají sliny.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

přidejte na:

12. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář