Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Velké a levné porce pro Čechy

Je všeobecně známo, že Češi holdují nezdravým potravinám a nápojům. S čistým svědomím si k obědu dáme polévku, velkou porci hlavního jídla a vše to završíme pivem nebo sladkou limonádou. V horším případě lidé vynechají oběd úplně.

39426_medium

Varování odborníků přes výživu

Restaurace a hospody nabízející polední menu potvrzují varování nutričních odborníků. Obědy jsou až příliš tučné a porce převelké. V jídelních lístcích se neustále opakuje nabídka gulášové polévky, smaženého vepřového a kuřecího řízku, smaženého hermelínu či ‚,dietní“ smažené rybí filé. A co je ještě horší? Pokud oběd zcela vypustíte. Podle průzkumu až polovina Čechů zapomene poobědvat. I Španělé, Francouzi nebo Italové jsou na tom lépe než my.

Podle čeho volíme restauraci?

Pro nás je snad nejdůležitější velikost porce, kterou nám restaurace nabídne. Někdo se rozhoduje podle rychlosti obsluhy nebo ceny. Zkrátka chceme velké porce za málo peněz. Při výběru nesáhneme po zdravém a kvalitním mase z lososa nebo jiné ryby, ale raději se nacpeme svíčkovou k prasknutí.

Jak je to s polévkou?

Svíčkovou doplníme samozřejmě polévkou. Kdyby šlo o vývar, není problém, ale český jedlík si vybere hutnou gulášovou polévku a k té si ještě zakousne nějaké to pečivo. Při tom samotná hutná polévka s pečivem by jako oběd bohatě stačila. Lehký a zdravý oběd by měl mít asi 1500 kilojoulů, ale svíčková s polévkou  má kolem 4000 kilojoulů.

Salát k obědu

Dříve nebylo obvyklé, aby si někdo k obědu objednal salát se zeleninou, dnes je tomu jinak. Zdravé jídlo v podobě salátu si v restauraci objedná jedna třetina hostů. Některé podniky nabízejí lehké, zdravé obědy jako součást každodenního jídelního menu. Ale je nutno říct, že člověk mající fyzicky náročnou práci si ani nikdy salát k obědu nedá.

Pijeme rádi sladké nápoje?

Nápoje ke snídani si osladí jen pětina Čechů, ve Španělsku sladí každý druhý člověk. Problém vzniká během oběda, protože ho zapíjíme sladkými nápoji, vodou jen výjimečně. Pivem zapije oběd v českých restauracích 14 % lidí.

Budou kalorie uvedeny v jídelníčku?

V obchodě se dozvíte snad informaci kolik, který výrobek obsahuje kalorií, ale v restauraci tuto informaci nedostanete. Podle odborníků, kteří pomáhají lidem zredukovat váhu je to chyba. Tuto chybu chtějí napravit a jednat s majiteli restaurací o tom, zda energetická hodnota jídel bude uváděna.

Fotogalerie

Kate

29. 09. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře