Víkendové pečení nemusí být nuda! Vyzkoušejte francouzskou galetku ve sladké verzi

Přichází jaro a s ním i jarní úklid, přemýšlíte jak zužitkovat zbylé zamrazené ovoce nebo máte ještě jablíčka ze zahrádky? Pojďme si čekání na teplejší sluníčkové počasí zkrátit víkendovým pečením! Víkendové pečení se tak může velice snadno proměnit v zábavu, která zaměstná celou rodinu.

FRANCOUZSKÁ GALETKA

Francouzská galetka k nám opravdu přicestovala z Francie. Jedná se takřka o jakýkoliv kulatý koláč se zahnutým okrajem a odkrytým středem tak, aby byla vidět náplň. Galetku můžete upéct jako sladký i slaný koláč, aniž byste museli změnit recepturu na základní těsto. To je přitom do značné míry variabilní a dá se udělat z klasické, ale i špaldové nebo ořechové mouky. 

Ingredience na sladké pečení:Víkendové pečení nemusí být nuda! Vyzkoušejte francouzskou galetku ve sladké verzi

  • 1 a čtvrt hrnku hladké mouky (například špaldové)
  • 10-12 polévkových lžic másla
  • 6 polévkových lžic vody
  • Lžíce skořice nebo perníkového koření
  • Citronová šťáva (pokud máte raději kyselejší)
  • Špetka soli
  • Cukr nebo med (pokud je ovoce příliš kyselé)
  • 400-500 gramů ovoce

Další potřeby:

Vytvořit základní těsto je velice jednoduché. Stačí, když smícháte veškeré sypké suroviny, do kterých posléze přidáte ty tekuté. Všechny tyto ingredience zpracujete do kompaktního těsta. Jelikož je galetka tvořená z velké části máslem, musíte nechat těsto odpočinout minimálně 45 minut v lednici.

Než se těsto dostatečně odleží, připravíte si ovoce, z kterého budete dělat náplň. Skvěle například chutnají švestky, hrušky nebo jablíčka. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vždy si ovoce očistěte a nakrájejte na osminky. V míse poté smíchejte se skořicí, citronovou šťávou a cukrem (pokud jej potřebujete).

Poté se vraťte do lednice. Těsto dejte mezi dva pečící papíry a s pomocí válečku na těsto jej vyválejte do požadovaného tvaru (nožem si můžete naznačit vnitřní kruh, do kterého budete následně pokládat ovoce). Nezapomeňte ale počítat s okrajem, který by měl být alespoň 2-3 centimetry. Výsledné těsto by mělo být cca 3-4 milimetry silné. Poté už jen naskládejte ovoce do kruhu a přehněte prázdné okraje přes náplň.

Pokud chcete, můžete ještě na závěr potřít koláč rozpuštěným máslem. Pečte na 175 stupňů, cca 35-40 minut.

Snad se vám vaše první galetka povede a už vás napadá, co si upečete další víkend? Tipy na sladké pečení recepty najdete v kategorii dle chodu.

přidejte na:
Tescoma

17. 03. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář