Víte, jak poznat dobrý chléb?

Obchody jsou plné bochníků, které lákají svou vypečenou kůrkou a lákavým vzhledem. Jak ale poznat ten, který je pro tělo nejlepší?

V minulosti uměla chléb upéct každá hospodyně. Z žitné mouky a vody nechala vzejít kvásek, poté přidala mouku, nejčastěji pšeničnou, sůl a kmín. Takový proces zabral člověku i několik hodin. Dnes je však doba jiná. Moderní pekárny jsou rychlejší a díky přidaným éčkům zaberou minimum času. Problém ale přichází ve chvíli, kdy takový chléb ochutnáte.

Jak tedy poznat opravdu dobrý chléb?

Základní rada zní: podívejte se na složení výrobku. Čím kratší seznam bude, tím lépe pro chléb. Varovat by vás také měla éčka a přidané enzymy.

Žito versus pšenice

Dobrým ukazatelem kvality je poměr žitné a pšeničné mouky. Chléb, který obsahuje větší podíl žitné mouky, bývá hutnější, déle vydrží a lépe voní. Žito navíc oproti pšenici obsahuje více vlákniny, a po jeho konzumaci budete na delší čas sytí.

Rozdělení podle obsahu žita a pšenice:Víte, jak poznat dobrý chléb?

  • Žitný chléb: 90 % žita
  • Žitno–pšeničný: 50 % žita
  • Pšenično–žitný: 10 % žita

Poctivá kůrčička

Správný chléb by měl na omak hezky křupat. V obchodech proto berte raději ty, které jsou více vypečené. Měkké bochníky bývají většinou nedopečené a přesně na takové nejvíce letí plísně.

Elastická střídka

Vodítkem výběru by pro některé lidi mohla být i střídka (poznáte v případě, že kupujete půlku). Měla by mít rovnoměrné bublinky a neměli byste vidět nevykynutá místa. Zároveň by po jejím stlačení měla být elastická a vždy se vrátit do původního stavu.

Jak postupovat při výběru?

  • Dávejte pozor, jak je chléb vypečený.
  • Zkontrolujte zlatavou kůrku.
  • Pokud na chlebu chybí složení, nebojte si jej vyžádat od personálu.
  • Střídka má být elastická.
  • Spodní strana bochníku má hezky „zvonit“.

Kvalitní chléb je většinou dražší

Kynutí poctivého bochníku je delší, protože potřebuje víc času a musí se o něj víc pečovat při výrobě, která je i energeticky náročnější.

Tmavé pečivo, tedy to skutečně z celozrnné mouky, je dražší i kvůli dražší vstupní surovině. Ale chuť i přínos pro zdraví za ten příplatek stojí!

přidejte na:
BB

06. 04. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář