Voda s citronem – zázrak nebo marketingový trik?

Vodě s citronem se přisuzuje celá řada blahodárných účinků. Jedná se opravdu o ověřené studie nebo jen laické doporučení, které nemá s pravdou nic společného?

Pokud patříte mezi osoby, které fenoménu vodu s citronem propadly, nyní se můžete konfrontovat s pravdou, která vás nejspíš hodně překvapí. Jestli jste naopak této kouzelné kombinaci unikli, máte příležitost dozvědět se v krátkém čtení plno nových informací.

1. Voda s citronem pro detoxikaci

Zde je namístě si nejprve ujasnit, že detoxikaci těla nezajišťují žádné látky přijímané ve stravě nebo výživových doplňcích. Tělo má vlastní detoxikační mechanismy a tyto procesy zvládá zcela samo. Existují určité výživné látky, které mohou ovlivnit aktivitu detoxikačních enzymů v játrech. Jednou z nich je i tzv. limonen (látka obsažená v citronech). V současné době ale nemáme k dispozici studii, která by přišla s konkrétní účinnou dávkou limonenu a případně dalších složek citronové šťávy efektivně stimulujících detoxikaci lidských jater.

2. Voda s citronem jako nástroj hubnutí

Možná i vy patříte do početné skupiny lidí, která s pitím citronové vody začala ve snaze zhubnout. Koneckonců celá řada dietních režimů začíná den tímto rituálem. Mnozí míchají vodu nejen s citronovou šťávou, ale takéVoda s citronem – zázrak nebo marketingový trik? s dalšími ingrediencemi. A není výjimkou, když daná metoda staví na tom, že řadu dní nic nejíte, že pouze pijete takový nápoj s přesně stanovenou recepturou.

Pokud je konzumace vody s citronem (a případně s dalšími složkami) spojena s hladovkou, pak samozřejmě posunete ručičku váhy požadovaným směrem. Ale nečekejte, že odbouráte tuky. V první řadě se z těla vyloučí nadbytečná voda.

Jisté ale je, že pokud si místo slazené limonády dáme perlivou vodu s čerstvou citronovou šťávou, omezíme příjem kalorií, a to se ve snaze zhubnout rozhodně může pozitivně promítnout. Voda s citronem tedy možná nemá žádné unikátní schopnosti, co se týče stimulace odbourávání tuků, ale určitě vám pomůže zlepšit pitný režim, aniž byste riskovali příjem nadbytečných kalorií.

3. Voda s citronem jako lék proti ledvinovým kamenům

Konečně se dostáváme k jasným, ověřeným výsledkům. Víme totiž, že když se v ledvinách smíchá vápník a citrát, působí to jako prevence vzniku ledvinových kamenů. Moč s nízkou hladinou citrátu vás vystavuje zvýšenému riziku ledvinových kamenů. Přitom 85 ml citronové šťávy zvýší množství citrátu v moči stejně jako citrát draselný používaný k léčbě těchto potíží. V tomto směru se tedy účinky citronové šťávy jeví velice slibně.

přidejte na:
BB

19. 08. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Dobra voda ale je kisla

Peter 22. 09. 2021, 02:17