Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Všude samá "éčka" a náhražky

Už nic není jako dřív a tak jak je to správné. Je doba, kdy se téměř vše vyrábí z práškových směsí, zmražených těst, ve zmrzlinách a sýrech jsou místo přirozených živočišných tuků už jen tuky rostlinné. Pokud jde o „éčka“ , raději ani nevědět. Dnes je práce najít potravinu, která obsahuje těchto látek minimum.

50051_medium

Sýr už není sýr

Analogy sýrů se začali objevovat již před třemi lety. Jde o výrobky v nichž je všechen živočišný tuk nahrazen tuky rostlinnými. Zcela jistě jste se s náhražkou již setkali, možná si na ni i pochutnali. Jinou chuť téměř nepoznáte. V restauracích je používání náhražek celkem běžnou záležitostí, protože nejsou tak finančně náročné. Třeba v šopském salátu nebo na pizze nemáte šanci rozpoznat zda jde o náhražku nebo ne, ale u smaženého sýra ano. Smažená náhražka se táhne méně než pravý sýr. Navíc máte právo se informovat u obsluhy, zda dostanete opravdu sýr nebo levný blaf.

Smí se náhražky prodávat?

Za určitých podmínek, které jsou stanoveny evropskými předpisy mohou. Hlavně nesmí být tyto potraviny obsahující rostlinné tuky označeny jako „sýr“. Výrobky nesmí klamat zákazníka, tak aby si myslel, že jde o mléčný výrobek. Zkrátka by u výrobku mělo být zřetelně označeno, že jde o analog mléčného výrobku.

Konzervanty, stabilizátory a spol

Říkáme jim „éčka“, ale o co doopravdy jde? O přídatné látky, které se do potravin záměrně přidávají za účelem prodloužení jejich trvanlivosti. Patří sem konzervanty, barviva, stabilizátory, antioxidanty a další. Každá tato skupina plní v potravinách svou funkci. Antioxidanty prodlužují trvanlivost potravin, zabraňují oxidaci, při které mohou vznikat karcinogenní látky. Množení choroboplodných mikroorganismů brání konzervanty. Jsou i éčka, která se vyskytují v potravinách přirozeně, například kyselina citronová nebo kyselina askorbová. Přídatné látky mohou mít negativní účinky na alergiky, astmatiky, těhotné ženy a malé děti. Některé jsou tak nebezpečné, že se dokonce podílí a vzniku závažných onemocnění.

Dívejte se na obaly

Ve svém vlastním zájmu pročítejte informace o složení na obalech potravin. Není výjimkou, že najdete i pět a více přídatných látek v potravině. Občas budete mít to štěstí a kromě označení E a pro vás nesmysleného trojčíslí nejdete i přesný název přídatné látky. Chcete se těmto látkám vyhýbat? Pak mějte trpělivost, můžete začít třeba s nápoji v kartonových obalech od firmy TetraPak.

Fotogalerie

Kate

14. 11. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
U tohoto článku jsem nepochopil, k čemu mi může být dobrý. Čekal jsem dle názvu článku buď, která E-čka jsou nebezpečná a jak moc, nebo alespoň co které E-čko obsahuje. Pokud autorka nic z toho neví, alespoň mohla uvést, kde na webu tyto informace mohu zjistit. Zkuste Googlit, nebo třeba: <a href="http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?gclid=CPDZ-NbWlqYCFQ8t3wodqVCXoQ">http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?gclid=CPDZ-NbWlqYCFQ8t3wodqVCXoQ</a> <a href="http://ecka.xf.cz/etab.html http://ecka.zbynekmlcoch.cz/ http://www.bezkonzervantu.cz/ecka-v-potravinach-seznam/">http://ecka.xf.cz/etab.html http://ecka.zbynekmlcoch.cz/ http://www.bezkonzervantu.cz/ecka-v-potravinach-seznam/</a>

Jirka 31. 12. 2010, 15:18

Facebook komentáře