Vyberte si správný olej na smažení (I. díl)

Správný olej na smažení musí splňovat jednu základní podmínku – snášet vysoké teploty, aniž by se začal přepalovat. Hodně lidí nejspíš napadne sáhnout po klasickém rafinovaném oleji, který se prodává i v tom nejzapadlejším obchodě s potravinami. Dnes však existuje celá řada zajímavých alternativ, o kterých jste možná ani netušili, že existují!

Pokud si občas rádi dopřáváte smažené jídlo, mělo by vás primárně zajímat, na jakém oleji jej připravujete. Každý produkt má totiž jiný kouřový bod (teplotu, při kterém se začne znehodnocovat). Některé oleje mají kouřový bod nízký, například lněný olej a jiné vysoké teploty snášejí bez problémů, příkladem budiž avokádový olej. Teplota, kterou obyčejně u smažení olej dosahuje, se pohybuje mezi 150 a 180 stupni, a proto by měl mít vybraný tuk minimálně takto vysoký bod zakouření.

SLUNEČNICOVÝ OLEJ

Rafinovaný olej je klasika, kterou u nás známe léta a nutno dodat, že se jedná o nejvíce prodávaný olej na smažení vůbec. Jedním z hlavních důvodů, proč tomu tak je, je jeho nízká cena. Mnohem ménVyberte si správný olej na smažení (I. díl)ě lidí si však uvědomuje, že slunečnicový olej není na tepelnou přípravu dvakrát vhodný. V jeho složení totiž převažují mastné kyseliny, které si s vysokými teplotami moc nerozumí. Kouřový bod klasického slunečnicového oleje je navíc pouze 110 stupňů, což je pro smažení opravdu nevhodné.

Jediný slunečnicový olej vhodný na smažení je ten, který má vysoké procento kyseliny olejové. Většinou má kouřový bod okolo 210 stupňů a najdete ho ve dvou verzích – panenský a dezodorizovaný.

KOKOSOVÝ OLEJ

Druhým nejčastěji používaným olejem je kokosový. Ten je oblíbený zejména z toho důvodu, že má v domácnostiVyberte si správný olej na smažení (I. díl) multifunkční využití – v kuchyni na něm můžete smažit, použít jej do sladkého pečení, udělat z něj vlasový zábal nebo jej použít místo klasického tělového mléka. Velice uspokojivý je i jeho kouřový bod, který se pohybuje okolo 200 stupňů.

Stejně jako předchozí olej, i tento můžete koupit ve dvou variantách – klasický a dezodorizovaný. Klasický kokosový olej si při smažení nese svou typickou vůni kokosu, což v některých případech není úplně žádoucí. Právě proto se začal vyrábět i dezodorizovaný olej, který toto aroma neobsahuje.

AVOKÁDOVÝ OLEJVyberte si správný olej na smažení (I. díl)

Avokádový olej není tolik známý jako výše uvedené příklady, ale za zmínku rozhodně stojí – jeho kouřový bod se pohybuje okolo 250 stupňů. Složením se nejvíce podobá olivovému oleji, i u něj převažují mastné kyseliny omega 9.

Bez starostí s ním můžete jakkoli smažit, grilovat a připravovat perfektní steaky. V gastronomických kruzích se považuje za gurmánský olej, je stabilní a nemá tendenci oxidovat.

 

 

přidejte na:
BB

27. 06. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já nevymýšlím nic extra. Na smažení používám klasický slunečnicový olej. Vím, že je olivový zdravější, ale to bych se nedoplatila :-D . Ten dávám jen do salát. Pak jsem si taky koupila olej ve spreji z https://www.fabioshop.cz/oleje-ve-spreji/ , se kterým vymazávám nádoby na pečení. je to mnohem pohodlnější, než když jsem to dřív dělala stěrkou :-) .

Týna Ryglová 18. 06. 2023, 06:34