Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vynikající bezlepková polévka

Lidé trpící celiakií, tedy autoimunitním onemocněním, mají poškozené buňky tenkého střeva natolik, že se základní živiny, vitamíny a jiné stopové prvky hůře absorbují do těla. Jinými slovy jsou alergičtí na lepek, jenž se nachází v některých druzích obilí - ječmen, žito, oves a pšenice. Pokud patříte mezi celiaky, i tak si můžete připravit chutné pokrmy. Dnes vám přinášíme báječný recept na krémovou batátovou polévku.


Krémová polévka ze sladkých batátů (6 porcí)


  • Rostlinný olej - 1-2 lžíce (můžete místo něj použít i přepuštěné máslo)

  • Šalotka - 3 ks (nakrájejte na malé kostičky)

  • Batáty - 400 g

  • Mrkev - 400 g

  • Kořenová petržel - 1 ks

  • Čočka - 1 hrnek (neuvařená)

  • Mořská sůl, mletý pepř - na dochucení


Budete potřebovat i další suroviny, ale záleží na tom, zda si chcete připravit klasickou batátovou polévku či její exotičtější verzi. Pokud zvolíte klasickou verzi, připravte si bobkový list (1 ks), celou skořici (malý kousek), nové koření (6 kuliček) a čerstvý tymián (4 větvičky).


Jestli máte raději exotickou kuchyni, tak si připravte tyto ingredience:


  • Zázvor - 8 cm z 1 ks (oloupejte a nakrájejte na plátky)

  • Celá skořice - malý kousek

  • Kardamom - 3 tobolky

  • Kokosové mléko - 1 plechovka (cca 400 ml)

  • Čerstvý koriandr - k dozdobení


Čočku si musíte nejprve namočit, aby nabobtnala. Až se tak stane, dejte ji do hrnce spolu s několika násobkem vody. Vařte ji pomalu tak dlouho, aby změkla, ale dejte si pozor, abyste ji příliš nerozvařili. Měl by jí zůstat stále pevný tvar. Jakmile bude hotová, sceďte ji a lehce properte v čisté vodě a prozatím ji někam odstavte.


Nyní do velkého hrnce vhoďte nakrájenou šalotku a k ní přidejte i nakrájenou petržel a mrkev. Nechte je smažit a zatím si oškrábejte batáty a nakrájejte je na kostky. Poté je dejte do hrnce i s kořením, které budete potřebovat pro vámi zvolenou verzi polévky. Kokosové mléko ale přidávejte až s tekutou vložkou. Jelikož budete po uvaření koření vyndávat z polévky, hodilo by se, kdybyste si jej svázali či dali do nějakého pytlíčku, který je ale vhodný k vaření.


Zeleninu promíchejte, přilijte dostatek vody, aby byla všechna zelenina ponořená, a přiklopte pokličkou. Vařte na mírném ohni a až bude zelenina měkká tak akorát na skus, můžete z polévky vyjmout koření. Polévku pak rozmixujte, přidejte sůl a pepř a také uvařenou čočku. Před podáváním ještě ozdobte čerstvým koriandrem či petrželkou.


Fotogalerie

21. 11. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře