Klasický cukr není v nadměrném množství pro lidské tělo prospěšný. Výzkumy navíc potvrdily, že může být vysoce návykový a zvyšovat riziko vzniku cukrovky typu 2. Není proto divu, že dnes mnoho lidí přechází na jeho přírodní alternativy, které jsou pro tělo v mnoha ohledech přijatelnější.
Na pultech obchodů můžete aktuálně najít tři druhy umělých sladidel. Jednak ty, které pocházejí z ryze přírodních zdrojů, poté ty, které jsou jakýmsi hybridem mezi alkoholy a cukry (neobsahují však žádný ethanol), a nakonec syntetická sladidla, o kterých jsme se zmiňovali v předchozím článku.
3 tipy na přírodní náhražky cukru
STÉVIE
Stévie patří mezi nejčastější přírodní náhražky cukru. Neobsahuje žádné kalorie a kvůli svému minimálnímu vlivu na cukr v krvi se hodí i pro lidi s diabetem.
Výhody:
- Je dvěstěkrát sladší
- Neobsahuje žádné kalorie
- Nezvyšuje hladinu cukru v krvi
- Často se používá u redukčních diet
KOKOSOVÝ CUKR
Kokosový cukr je vyroben z kokosové palmy a jeho barva je podobná rafinovanému cukru. V procesu výroby si míza z palmy zachovává mnohé důležité živiny, a proto je na rozdíl od klasického cukru obohacen o železo, zinek a vápník. Navíc obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny a vlákninu, která zpomaluje absorpci glukózy.
Výhody:
- Obsahuje méně kalorií
- Je bohatý na minerály jako železo, zinek, vápník a draslík
- Má výrazně nižší glykemický index
- Obsahuje inulin, který zpomaluje absorpci glukózy
ERYTHRITOL
Erythritol patří mezi sloučeniny, které se nazývají cukerné alkoholy. Ačkoli se nejedná o typicky přírodní sladidlo, jeho benefity pro zdraví jsou poměrně působivé.
Výhody:
- Obsahuje méně kalorií
- Jeho užívání nemá vliv na hladinu cukru v krvi
- Pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních problémů
- Je považován za jednu z nejlepších náhrad klasického cukru pro diabetiky