Začněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (1. díl)

Pokud chceme jíst a vařit zdravě, v určité kvalitě, neměli bychom řešit jen to, jestli je na našem talíři salát nebo smažený sýr s hranolky, ale také to, jaké vstupní suroviny používáme. Jestli jsou čisté, nebo nějak kontaminované, jestli nám mohou nějak ublížit, anebo jsou nezávadné, ale také třeba jestli jsou dobře stravitelné a nutričně výživné.

Péče o zeleninu a ovoce

Ovoce a zelenina jsou „živé plody“, které neustále pracují a zároveň urazí od sklizně až po využití v kuchyni často dlouhou cestu. Proto bychom mytí ani skladování neměli podceňovat.

Pojďme nejprve k mytí. Styčnou plochu mezi vnitřkem plodu a vnějšími podmínkami představuje slupka a právě v ní a na ní ulpí nejvíce špíny, mikroorganismů, virů nebo plísní. Podle toho, jestli ji konzumujeme, nebo ne, se pakZačněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (1. díl) odvíjí péče o plody. Jablka, hrozny, papriky, lilek, broskve… všechny tyto plody si zaslouží důkladnou péči. Nejjednodušší cestou je nejprve je opláchnout pod tekoucí vodou a poté namočit v lavoru do vody smíchané s octem v poměru 3:1 na 15–30 min. Je vědecky dokázáno, že takováto lázeň dokáže zredukovat množství všech nežádoucích pesticidů a mikroorganismů až o neuvěřitelných 95 %. Chybu neuděláte, ani když v lázni „vykoupete“ bio zeleninu a ovoce, které by sice neměly obsahovat pesticidy, ale různé nečistoty a mikroorganismy na nich být mohou. Posléze zeleninu dobře osušte / nechte uschnout na utěrce a buď konzumujte, nebo skladujte v lednici, odkud ji pak můžete už jen brát. Pozor si dejte na pravidelné čištění přihrádek na zeleninu.

Skladování ovoce a zeleniny

Druhá věc je skladování. Nejprve bychom měli rozlišit, jaké plody patří do lednice, jaké do pokojové teploty, jaké do tmy apod. Např. rajčata či tropické ovoce bychom do lednice dávat neměli, i když řada z nás to stále dělá. Brambory k uskladnění si zase zaslouží temnou a chladnou místnost. Další věc je obalový materiál. Určitě není dobré nechat plody v originálních fóliích, kde se jednoduše vysráží voda a snadno vznikne plíseň. Velmi doporučujeme využít lednice s tzv. fresh zónou, ve které plody vydrží mnohem déle. Takový čerstvý salát, který vám v normální lednici zvadne do dvou dnů, ve fresh zóně vydrží klidně týden.

přidejte na:
BB

19. 01. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář