Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zapečené těstoviny

Těstoviny skvěle zasytí a pokaždé si je můžete připravit jinak. Zapečené těstoviny jsou oblíbenou klasikou a jejich příprava vám moc času nezabere.

Špenátové těstoviny s lososem (2 porce)

  • Těstoviny - 400 g (ideálně mašličky)

  • Losos - 300-400 g

  • Šalotka - 4 ks

  • Mražený listový špenát - 450 g (můžete použít i čerstvý špenát, v tom případě budete potřebovat 500 g)

  • Kapary - podle chuti

  • Citron - ½ ks

  • Smetana - 200 ml (raději zvolte 30% smetanu)

  • Bílé víno - 1 dcl

  • Olivový olej

  • Sůl, pepř, parmezán - na dochucení


Dejte si vařit těstoviny a mezitím si připravte omáčku s lososem. Šalotku si pokrájejte na drobno a osmažte na olivovém oleji. Potom k ní přidejte lososa, ale nejprve mu odstraňte kůži a kosti, a krátce ho opečte. Nyní vše podlijte bílým vínem, ještě chvíli smažte a pak můžete přidat i rozmražený špenát.


Podle své chuti přidejte sůl, pepř a kapary a podlijte smetanou. Pořád smažte a po několika minutách přidejte šťávu z půlky citronu. Jakmile budou těstoviny hotové, promíchejte je s omáčkou a dejte je do zapékacích misek. Než je dáte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 15 - 20 minut, posypte je ještě parmezánem.


Zapečené sýrové těstoviny (3-4 porce)

  • Široké nudle - 300 g

  • Čerstvý špenát - 150 g (nebo 100 g mraženého)

  • Slanina - 50 g

  • Slunečnicová semínka - 2 lžíce

  • Sůl


Na sýrovou omáčku si připravte tyto suroviny:


  • Máslo - 2 lžíce

  • Hladká mouka - 2 lžíce

  • Mléko - 200 ml

  • Škrob kuzu - 2 lžíce (pokud nemáte, použijte jiný)

  • Modrý sýr - 50 g

  • Ementál - 50 g

  • Mletý černý pepř, sůl - na dochucení


V osolené vodě si uvařte těstoviny do poloměkka. Pak je nechte okapat. Slaninu si nakrájejte na proužky a osmažte. Špenát properte ve vodě, abyste jej zbavili nečistot. Na pánvi si rozpusťte máslo, opražte na něm mouku a přilijte mléko. K zahuštění využijte škrob, který si vmícháte do malého množství vody.


Jakmile tam budete přilévat škrob, měli byste neustále míchat metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte omáčku k varu a poté do ní nastrouhejte sýry. Vařte tak dlouho, dokud se sýry nerozpustí a pak přidejte špetku soli a pepře. Do těstovin vmíchejte špenát a opečenou slaninu.


Nakonec těstoviny polijte sýrovou omáčkou a důkladně promíchejte. Pak z nich vytvořte nudlová hnízda a položte je na plech vystlaný pečícím papírem. Tyto hnízda pečte v troubě minimálně 20 minut při 180 °C. Před podáváním posypte každou porci slunečnicovými semínky.


Fotogalerie

21. 10. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře