Zapomeňte na detox. Začněte jíst ovoce a zeleninu (2. díl)

Veškerá zelenina a ovoce mají prospěšné účinky pro zdraví. Při jejich výběru se nechte vést chutí, nebojte se ale také experimentovat a ochutnávat nové druhy. Níže uvádíme ty, které nesmíte minout.

KADEŘÁVEK

Patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny. Obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Je bohatý na vápník. Při osteoporóze se jeho konzumace doporučuje 2 x týdně. Má vysokou koncentraci vitaminu A, čímž posiluje veškeré sliznice v těle. Kadeřávek zpomaluje proces stárnutí, podporuje stavbu kostí, posiluje srdce a ledviny. Nehodí se ke konzumaci za syrova. Nejčastěji se vaří (40 min.). Podává se jako příloha k masu, přidáváme ho do polévek nebo do dušené zeleniny či karbanátků. Lze z něj připravit i zeleninové závitky.

Zapomeňte na detox. Začněte jíst ovoce a zeleninu (2. díl) LESNÍ BORŮVKY

Jsou malé, ale zázračné, obsahují totiž nejvíce antioxidantů ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce a zeleniny. Nepleťte si je ale se zahradními (kanadskými) borůvkami, pěstovanými na vysokých keřících. Díky svým silným antioxidačním schopnostem zajišťují prevenci i léčbu nemocí. Přidávejte je do ranních smoothie nebo jezte jen tak.

BOBULOVINY

Nemáte-li borůvky, sáhněte po angreštu, rybízu, malinách nebo brusinkách. Bobuloviny obecně mají velkou antioxidační sílu. Jsou skutečným elixírem mládí. Ochraňují játra před působením jaterních potížistů, jako jsou viry, bakterie, plísně, toxiny a těžké kovy.

ŘAPÍKATÝ CELERZapomeňte na detox. Začněte jíst ovoce a zeleninu (2. díl)

Pár řapíků je skvělé schroustat jen tak na svačinu s jablkem nebo hruškou. Léčivá je pak čerstvě vylisovaná šťáva z řapíkatého celeru. Odstraňuje zkrystalizované toxické soli, které jsou roky usazené na orgánech, a tím čistí celý organismus. Odstraňuje hlen z jater a střevního traktu a rozptyluje tukové buňky v játrech (ztučnělá játra).

přidejte na:
BB

06. 03. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Červená řepa je taky skvělá.

Brigita 21. 03. 2023, 16:34