Zapomenuté ovoce

Zapomenuté ovoce Kdysi hojnější, dnes trochu zapomenuté, ale stále stejně chutné a především netradiční. To je ovoce, které se nedostává úplně běžně do našich rukou, nicméně není tak obtížné jej v českých podmínkách sehnat. Řeč je o kdoulích, mirabelkách, oskeruši či moruši. Zázraky přírody, jejichž názvy vám teď asi příliš nepoví, co od nich čekat. Jisté ale je, že po ochutnání je určitě vyhledáte znovu, a co víc, jejich sezona právě začíná. Objevte s námi kouzlo zapomenutého ovoce!

KDOULEZapomenuté ovoce

Jedna z nejstarších odrůd ovoce, kterou jistě pamatují naše prababičky a nejspíš i jejich maminky, je voňavá žlutá kdoule. Při pohledu na ni si možná pomyslíte, že je to nějaká zvláštní hruška, ale čerstvě utržená ze stromu by vaše chuťové buňky asi nepotěšila, protože syrová kdoule je trpká a může podráždit žaludek. Krom toho, že kdouloň může ozvláštnit vaši zahrádku, zanedlouho začne právě její sezona, protože plody dozrávají v září a říjnu. Kdoule je ideální ovoce na zavařeniny, ať už ji využijete na džem nebo kompot. Můžete si ji ale také nasušit jako křížaly.

Tip do kuchyně: Dejte si pozor na tuhou slupku, lepší je kdoule oloupat, abychom se vyhnuli zažívacím problémům.

MIRABELKYZapomenuté ovoce

Slivoň mirabelka je strom, jehož plody si lidé pletou nejčastěji s plody špendlíku. Zlatožluté mirabelky jsou slaďoučké, drobné a dužina se dobře odděluje od pecky. Připomínají malé švestky a stejně jako jejich fialové kolegyně, i ony se dají konzumovat přímo ze stromu nebo v buchtách, džemech a knedlících. Případně z nich můžete vypálit i slivovičku. Nejen slivovička vám přinese zdravotní užitek. Mirabelky obsahují také hodně vlákniny a vitaminů skupiny B. Tyhle žluté švestičky právě dozrávají, a tak je nejvyšší čas si nějaké sehnat a zkusit třeba bublaninu, kde se jistě budou náramně vyjímat.

Zapomenuté ovoce MORUŠE

Nejen bourec morušový umí využít morušovník ve svůj prospěch. I nás, lidi, umí morušovník potěšit, a to svými lahodnými plody, které zdánlivě připomínají ostružiny. Tím se také dostáváme k tomu, že moruše můžeme ochutnat hned ve dvou barevných provedeních, bílé a tmavě fialové až černé. Moruše bílé dozrávají v červenci a srpnu, takže u tohoto druhu může být na konzumaci čerstvých plodů možná už trochu pozdě, ale nemusíte zoufat, černé moruše dozrávají okolo srpna až září, takže sezona je v plném proudu! Z morušek si doma vytvoříte opět vynikající kompot, džem, sirup nebo dokonce i víno. Co se zdraví týče, moruše jsou bohaté na vitamin C, což se může hodit především v podzimních a zimních měsících.

Tip do kuchyně: Velmi snadno seženete moruši sušenou, která se skvěle hodí jako doplněk k vaší ranní ovesné či jiné obilné kaši.

OSKERUŠE

Opomíjená ovocná dřevina s léčivým potenciálem, která se pomalu a jistě vrací do českých zahrad a parků, se jmenuje Zapomenuté ovoceJeřáb oskeruše. Její plody jsou zbarvené žlutozeleně až hnědozeleně, s oranžovou či červenou kresbou. Zcela typické pro ně bývají rezavé tečky na plodech. Na zimní měsíce se vám z oskeruše bude určitě hodit chutná zavařenina, která se může hodit i jako s láskou vyrobený dárek. Výborná je také pálenka oskerušovice, ze které po smíchání s medem a bylinkami vytvoříte dokonalý lék na nachlazení. Sušené plody vám zase mohou pomoci při střevních potížích, zatímco syrové plody mají spíše projímavé účinky.

Tip do kuchyně: Usušená a namletá oskeruše má příchuť skořice a můžete ji proto používat třeba jako koření při pečení. Jistě tím nic nezkazíte.

přidejte na:
Ivet

21. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář