Zasaďte si brahmí

Brahmí neboli česky bakopa drobnolistá je na první pohled velmi nízká plazivá rostlinka, která se bude náramně vyjímat v květináči ve vašem obývacím pokoji. Kromě toho ale patří mezi opravdu velmi významné a účinné léčivé rostliny a také základní bylinky ájurvédy, která také využívá jejích léčivých vlastností zejména v oblasti centrálního nervového systému.

Domovinou bakopy drobnolisté (Bacopa Monnieri) je jižní Afrika a Amerika. Setkat se s ní ale můžeme také v Indii, která ji velmi rychle přijala za svou. Jde o plazivou letničku s drobnými lístky, jejíž stonky mohou dorůst délky až 25 cm. Listy jsou masité, oválného tvaru a mohou být dlouhé až okolo 2 cm. Bakopa je vodomilná rostlina. Ve volné přírodě se jí proto daří poblíž bažinatých oblastí, při pěstování v domácích podmínkách pak vyžaduje častou a intenzivní zálivku. Odmění se vám drobnými jemnými kvítky obvykle bílé, někdy světle modré či růžové barvy.

Jak pracuje s brahmí ájurvéda
Tradiční indická ájurvéda považuje brahmí za jednu z nejoblíbenějších bylin tlumících důsledky nervového vypětíZasaďte si brahmí a stresu. Používá se proto při léčení duševních chorob, epilepsie, ale i astmatu. Díky pozitivním účinkům na mozkové buňky v důsledku zvýšeného průtoku krve cévami dochází při pravidelné konzumaci brahmí ke zlepšení dlouhodobé i krátkodobé paměti. Používat ji lze také pro zlepšení koncentrace a pro potlačení projevů stárnutí a chorob s ním spojených včetně Parkinsonovy a Alzheimerovy. Některé studie potvrzují u brahmí také antioxidační efekt, tedy příznivý vliv na rychlost stárnutí organismu.

Působení brahmí v těle
Brahmí by si měli dopřát především studenti a starší lidé, kteří potřebují podpořit paměť a rádi by se rychleji učili. Látky, které jsou v rostlině obsaženy v hojném množství, jsou označovány jako bacosidy. Právě ony mají prokazatelné účinky v boji proti nemocem stáří, a jsou tedy využívány jako prostředky zamezující nežádoucím degenerativním změnám, například postupu Alzheimerovy nemoci apod. Odborných prací zabývajících se působením látek obsažených v bakopě již vznikla celá řada. Jedna z nich se zabývá jejími ochrannými účinky na jaterní parenchym, jiná příznivým působením na mozkové funkce hypoglykemických novorozenců. Jsou známy i studie prokazující pozitivní vliv bacosidů na vysoký krevní tlak.

 Jak pěstovat brahmí?
Bakopa je sice letnička, ale pěstovat ji můžete i doma v závěsném květináči jako pokojovku. Zelené chuchvalce s drobounkými barevnými kvítky zkrášlí váš domov. Brahmí se množí nejčastěji řízkováním, použít však můžete také semena, která se tvoří po odkvětu v tobolkách. Brahmí vyžaduje minimální péči, starých květů seZasaďte si brahmí sama zbaví, proto není potřeba ji očišťovat. Kvete přitom celé léto. V průběhu vegetace byste jí ale měli dopřát dostatek vody a umístit ji spíše na světlejší stanoviště.

V případě, že dojde k vyschnutí substrátu, je potřeba začínat s dalším zaléváním spíše pozvolna. Jednorázové přelití by nemusela bakopa zvládnout. Při pěstování v interiéru ji pravidelně alespoň dvakrát ročně přihnojujte a bezprostředně po odkvětu ji zazimujte tak, že ji seříznete na přibližně 15 cm a přemístíte do prostor s nižší teplotou okolo 10 až 15 °C. I v období vegetačního klidu jí však dopřejte dostatek světla. Na jaře ji pak rozhodně přesaďte do nového substrátu s dostatkem živin a především železa. V této době je také ideální čas na její množení díky výhonkům, kterých se zjara objeví velké množství.

přidejte na:
BB

25. 02. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář