Zchlaďte se pomocí správných potravin

Konečně je léto! Období, na které jsme všichni netrpělivě čekali. Období, které si s takovou chutí užíváme. Někdy se ale může stát, že po čtyřech dnech vysokých teplot máme toho horka už dost. Jakmile se zrovna nenacházíme u bazénu, je nám to už tak trochu protivné.

Proti velkému horku lze ale bojovat i konzumací potravin, které mají ochlazující účinek. Díky takovýmto potravinám se možná vyhneme dlouhým propoceným dním v kancelářích. Co nám tedy v takové situaci pomůže?

Pitný režim

První, co nás v horkém letním dni napadne, je sáhnout po ledovém nápoji, který nás osvěží. Bohužel takové ledové osvěžení je pouze chvilkové. Pití ledových nápojů totiž způsobuje rychlé překrvení tkání v jícnu a navozujeZchlaďte se pomocí správných potravin nám falešný pocit, že jsme dostatečně hydratováni. To vede k tomu, že nedodržujeme dostatečný pitný režim, což je nežádoucí. Během teplých letních dní bychom totiž měli vypít průměrně dva až tři litry tekutin. Proto bychom měli konzumovat nápoje o teplotě 16–18 stupňů Celsia. Můžete sáhnout po vodě s citronem a mátou, ale také po minerálce. Vedle nesáhnete, když si během dopoledne dopřejete šálek teplého zeleného čaje. Během letního období díky nadměrnému pocení dochází ke ztrátě minerálů. Zcela nevhodná je konzumace alkoholu, včetně piva. Po alkoholu se chodí více močit a ráno po něm máte větší žízeň – proto jednoduše může dojít k dehydrataci organismu.

Výběr potravin

To, co můžeme na první dobrou nejjednodušeji ovlivnit, je výběr potravin, které konzumujeme. Nejvíce vhodné jeZchlaďte se pomocí správných potravin ovoce a zelenina v syrové podobě, a to okurky, meloun, ledový salát, ředkvičky, zelené papriky, jahody, maliny, borůvky. Asi vás nepřekvapí, že při troše štěstí, všechny tyto potraviny najdete v letním období na zahrádce. Vše je tedy rázem mnohem jednoduší. Příroda je velmi mocná a někdy stačí ji pouze poslouchat a čerpat z ní, co se jen dá. Ze živočišných produktů mají na naše tělo chladivý efekt především kozí a ovčí sýr.

Koření, které vás ochladí

Obecně známé je koření, kterému bychom se měli během léta vyhnout. Co takhle ale nějaký tip na koření nebo bylinku,Zchlaďte se pomocí správných potravin která vám naopak uleví od návalů horka? Pokud vám nevadí výraznější aroma, sáhněte po římském kmínu nebo koriandru, které jsou nedílnou součástí indické kuchyně. Skvěle působí i kurkuma nebo šalvěj. Co může znít možná jako paradox, na ochlazení je skvělé i chilli -  v zimě prohřívá, v létě ochlazuje. Na zahrádce určitě najdete keřík máty peprné – tu můžete začít ihned žvýkat. Máta totiž tělo účinně zchlazuje. Nezapomeňte ani na všelék aloe vera -  v podobě nápoje i gelu působí skvěle.

Na letní období a horké dny jsme se po dlouhé zimě tak dlouho těšili. Nenechte si tyto dny tedy jen tak zkazit. Velmi jednoduchými kroky můžete své tělo ochladit!

přidejte na:
BB

11. 07. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář