Zdravé vaření nemusí být těžké. Ukážeme vám, jak na to!

Zdravé stravování není o tom jíst určitou dobu něco, co je dlouhodobě neudržitelné. Naopak. Mělo by se jednat o stravování, které budete schopni dodržet nastálo. A my vám dnes dáme pár tipů, jak si přechod na rozumnější stravu ulehčit.

Rozumné nakupování

V kuchyni platí jednoduché pravidlo – co nekoupíte, to doma nemáte šanci sníst. Dávejte si záležet na tom, abyste šli nakupovat vždy dobře naladěni a syti. Pokud se vypravíte do supermarketu po psychicky náročném dni v práci a s hladovým žaludkem, nejspíš bude velmi těžké nesáhnout po křupavém croissantu a oříškové čokoládě.

Zdravé vaření začíná rozumným nakupováním. Do obchodu jděte vždy se sepsaným nákupním seznamem. Jíst zdravě rozhodně neznamená nakupovat draze. Tím, že se zaměříte na jisté potraviny, ty nezdravé zase z nákupního seznamu vyřadíte.

Střídejte druhy masa, zeleniny i příloh. Nenakupujte zbytečně do zásoby potraviny v akci. Čerstvé maso i zelenina jsou základ.

Zařaďte nové koření i zdravé tukyZdravé vaření nemusí být těžké. Ukážeme vám, jak na to!

Jakmile nakoupíte čerstvé zdravé potraviny, nezapomeňte na kvalitní kořenicí směsi, které neobsahují přidanou sůl a éčka. Přidanému sodíku, cukru, soli a éčkám se v základních potravinách určitě snažte vyhnout. Nekupujte již namíchané kořenicí směsi, vždy sáhněte spíš po jednodruhovém koření.

Do vyváženého jídelníčku bezesporu patří i zdravé tuky, které nelze při přípravě potravin vynechat. Zkuste ale např. olivový olej ve spreji, který vám bude skvělým pomocníkem v přípravě studených i teplých pokrmů a vyhnete se tak použití většího množství nežádoucího tuku.

Plánujte dopředu

Asi není žádným velkým překvapením, že jakmile nebudete mít naplánovaný jídelníček, jednoduše sklouznete ke špatným stravovacím návykům. Proto krabičkujte, krabičkujte a zase krabičkujte… Bez plánovaní a přípravy jídel dopředu se to prostě neobejde. Po pár týdnech si i v přípravě jídel do krabiček najdete svůj vlastní rituál.

Pomocníci v kuchyni

Hrnec a pánvička v kuchyni většinou postačí, ale pokud si chcete v kuchyni připravit jídla, která budou opravdu plná vitaminů a živin a nebudou vás nudit, nejspíš rádi sáhnete po některých spotřebičích, které vám v přípravě zdravých jídel pomohou.

Největším pomocníkem se určitě stane mixér nebo blender. Během pár vteřin si můžete připravit zeleninovou polévku, ovocné smoothie nebo těsto na banánové lívance.

Dalším pomocníkem se může stát kontaktní gril, který vám rychle a bez tuku připraví maso, ryby i zeleninu. Nezapomeňte, ale hlavně na kvalitní nepřilnavou pánev – nejlépe hlubokou tzv. wok pánev, ve které si připravíte zeleninové, luštěninové i masové směsi.

přidejte na:
BB

28. 09. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář