Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Želatina - jak ji připravit?


Želatina je sice náročnější na přípravu, ale na dezertech či dortech vypadá prostě skvěle. Jestli chcete kohokoliv okouzlit, naučte se připravovat želatinu. Poradíme vám, jak na to, aby se vám podařila.


Želatina a její využití


Je to taková třepající se hmota. Možná se vám na poprvé úplně nepovede, ale věřte, že stačí jen pár fíglů a trochu cviku a hned bude vypadat dokonale jako od cukráře. Z želatiny můžeme vytvořit samotný dezert nebo s ní nějaký dort či moučník pouze dozdobíme. Seženete ji v prášku, ale prodává se i ve formě plátků.


Vybírat můžete z různých druhů - průsvitná (čirá) nebo barevná. Průsvitná se hodí k zafixování ovoce, protože si ovoce udrží nejen své místo, ale i krásnou svěží barvu. Barevné si můžete koupit nebo si ji můžete vyrobit i sami přimícháním potravinářského barviva do čiré želatiny. Vyrobíte si tak svůj odstín, který byste v obchodech nemuseli sehnat. Želatina se dokonce používá i do krémů, aby vám lépe ztuhly.


Příprava želatiny


Želatinu vždy připravujte dle návodu na obalu. Přípravu zahájíte nejprve nabobtnáním želatiny. Nechte ji ve studené vodě či ovocné šťávě z kompotu minimálně půl hodiny. Želatinu ve formě plátků po nabobtnání vždy trochu vymačkejte a pak ji znovu zahřejte a nechte mírně ztuhnout. To je ale ten nejčastější problém. Jak bychom tedy měli postupovat?


  1. Již nabobtnalá želatina se teď musí opět zahřát. Ohřívejte ji na mírném ohni (max. do 60 °C) a neustále ji míchejte. Želatina by nikdy neměla přejít varem. Jinak přijde o želírovací schopnost.

  2. Ohřátou želatinu pak můžete jemně vmíchat do náplně. Jestli ji chcete použít na korpus, nechte ji nejprve chvíli vychladit, protože je v této chvíli ještě moc řídká. Želatina by tak nedržela na svém místě a nasákla by se do korpusu.

  3. Pokud ji chcete použít na dezert či s ní chcete zalít ovocný moučník, musíte počkat na tu správnou chvíli. Nesmí vám ztuhnout moc, jinak ji už na korpus nenalijete. Když vám ztuhne až příliš, nemusíte se bát. Ještě to půjde zachránit. Stačí když ji v horké vodní lázni opět pomalu rozpustíte. Nezapomeňte míchat.

  4. Tip pro pokročilé, kteří již se želatinou umí pracovat a perfektně odhadnou správnou chvíli pro zalévání moučníků. Chlazení želatiny se dá urychlit tím, že ji dáte do lednice.

Fotogalerie

Veronika

26. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře