Zmrzlina - to pravé letní osvěžení!

Léto a zmrzlina? To neodmyslitelně patří k sobě. Neznám nikoho, kdo by se v parných letních dnech rád neosvěžil touto sladkou lahůdkou. Ale víte skutečně, co jíte? Pravá zmrzlina je vyrobena ze smetany nebo mléka, vajec, cukru a přísad, jako je ovoce, vanilka, kakao nebo například oříšky. Na takovou ovšem na českém trhu skoro nenarazíte. Většinou se vyrábějí z vody, cukru, sušeného mléka, barviv a rostlinného tuku. Jde zpravidla o kokosový tuk, který je daleko levnější než mléčný, ale pro nás, konzumenty, škodlivější. Obsahuje totiž až 90 procent nezdravých nasycených kyselin. Na stáncích se objevují i zmrzliny, které se tváří jako ovocné. Nazývají se vodové a jsou složeny jen z vody, cukru, barviv a zahušťovadel. V těch už není dobrého vůbec nic. A to nemluvím o škodlivých ,,éčkách”, které obsahují. Když se nad tím zamyslím, napadá mě, proč si nevyrobit zdravou zmrzlinu doma? Vždyť je sezóna čerstvého ovoce a bylo by škoda ji nevyužít. Můžete do sebe dostat spoustu vitamínů, za které vám vaše zdraví bude vděčné.


Udělat si domácí zmrzlinu není nic složitého. Nepotřebujete k tomu žádný speciální stroj, stačí kuchyňský mixér, nějaké vhodné formičky a potřebné suroviny. Vyrobit si můžete zmrzlinu vodovou, smetanovou, tvarohovou, ovocnou - zkrátka na jakou máte chuť. Dáme vám dva tipy na její přípravu.


Jednoduchá jahodová zmrzlina

Budete potřebovat ¾ litru smetany ke šlehání, litr jahod a krupicový cukr dle chuti. Jahody rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Smícháme s cukrem a polovinou smetany. Druhou polovinu ušleháme a vše dohromady promícháme. Dáme zamrazit. Místo šlehačky můžete použít tvaroh nebo zakysanou smetanu, jahody lze nahradit jakýmkoliv ovocem (borůvky, maliny, rybíz, ostružiny apod.). Pro ty, kdo nemají rádi smetanové zmrzliny a dávají přednost ledovým ovocným nanukům, tady máme taky jeden snadný recept.


Melounový nanuk

Pro 6 nanuků si připravíme 2 polévkové lžíce vody, 30 gramů pískového cukru, 400 gramů melounu bez pecek, nakrájeného na kousky, 2 lžíce šťávy z limetky, špetku soli a šťávu ze dvou limetek na polití. Vodu s cukrem přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme meloun, přidáme limetkovou šťávu, sůl a vodu s cukrem a znovu rozmixujeme. Plníme do nanukových formiček a dáme zamrazit. Mrazíme 4 až 8 hodin. Po zmrazení podáváme pokapané limetkovou šťávou.


Kromě zmrzliny si samozřejmě můžete vyrobit různé ovocné dřeně nebo například sorbety. Možností a kombinací je celá řada. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. Užijte si to pravé léto se zdravými mraženými lahůdkami.


přidejte na:

10. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář