Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zmrzlina - to pravé letní osvěžení!

Léto a zmrzlina? To neodmyslitelně patří k sobě. Neznám nikoho, kdo by se v parných letních dnech rád neosvěžil touto sladkou lahůdkou. Ale víte skutečně, co jíte? Pravá zmrzlina je vyrobena ze smetany nebo mléka, vajec, cukru a přísad, jako je ovoce, vanilka, kakao nebo například oříšky. Na takovou ovšem na českém trhu skoro nenarazíte. Většinou se vyrábějí z vody, cukru, sušeného mléka, barviv a rostlinného tuku. Jde zpravidla o kokosový tuk, který je daleko levnější než mléčný, ale pro nás, konzumenty, škodlivější. Obsahuje totiž až 90 procent nezdravých nasycených kyselin. Na stáncích se objevují i zmrzliny, které se tváří jako ovocné. Nazývají se vodové a jsou složeny jen z vody, cukru, barviv a zahušťovadel. V těch už není dobrého vůbec nic. A to nemluvím o škodlivých ,,éčkách”, které obsahují. Když se nad tím zamyslím, napadá mě, proč si nevyrobit zdravou zmrzlinu doma? Vždyť je sezóna čerstvého ovoce a bylo by škoda ji nevyužít. Můžete do sebe dostat spoustu vitamínů, za které vám vaše zdraví bude vděčné.


Udělat si domácí zmrzlinu není nic složitého. Nepotřebujete k tomu žádný speciální stroj, stačí kuchyňský mixér, nějaké vhodné formičky a potřebné suroviny. Vyrobit si můžete zmrzlinu vodovou, smetanovou, tvarohovou, ovocnou - zkrátka na jakou máte chuť. Dáme vám dva tipy na její přípravu.


Jednoduchá jahodová zmrzlina

Budete potřebovat ¾ litru smetany ke šlehání, litr jahod a krupicový cukr dle chuti. Jahody rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Smícháme s cukrem a polovinou smetany. Druhou polovinu ušleháme a vše dohromady promícháme. Dáme zamrazit. Místo šlehačky můžete použít tvaroh nebo zakysanou smetanu, jahody lze nahradit jakýmkoliv ovocem (borůvky, maliny, rybíz, ostružiny apod.). Pro ty, kdo nemají rádi smetanové zmrzliny a dávají přednost ledovým ovocným nanukům, tady máme taky jeden snadný recept.


Melounový nanuk

Pro 6 nanuků si připravíme 2 polévkové lžíce vody, 30 gramů pískového cukru, 400 gramů melounu bez pecek, nakrájeného na kousky, 2 lžíce šťávy z limetky, špetku soli a šťávu ze dvou limetek na polití. Vodu s cukrem přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme meloun, přidáme limetkovou šťávu, sůl a vodu s cukrem a znovu rozmixujeme. Plníme do nanukových formiček a dáme zamrazit. Mrazíme 4 až 8 hodin. Po zmrazení podáváme pokapané limetkovou šťávou.


Kromě zmrzliny si samozřejmě můžete vyrobit různé ovocné dřeně nebo například sorbety. Možností a kombinací je celá řada. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. Užijte si to pravé léto se zdravými mraženými lahůdkami.


Fotogalerie

Veronika

10. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře