Zmrzlinová sezóna v plném proudu

Zmrzlinová sezóna v plném proudu Letní měsíce se přiblížily a teplé slunečné dny si žádají osvěžení. Kromě dobře vychlazeného piva, které k létu také neodmyslitelně patří, milují Češi ještě jednu věc, a tou je zmrzlina! Kopečková, točená nebo nanuk, každý si zvolí podle chuti. Nebo si můžete zkusit udělat také zmrzlinu domácí. Návod na přípravu vás čeká na konci článku. Létu zdar!


Něco málo o zmrzlině

image Zmrzlina je sladká, studená pochutina z mléka či smetany, cukru, vajec a dalších přísad. K nám do střední Evropy se dostala už někdy v polovině 18. století a o tom, že se brzy začala těšit velké popularitě nemůže být pochyb, protože dnes už neodmyslitelně patří nejen k letním měsícům, ale také do menu českých restaurací. Po celý rok je k dostání v mrazicích pultech supermarketů a se začínajícím létem můžete každoročně najít zmrzlinové stánky téměř na každém náměstí nebo u obchodních domů.


Nejoblíbenějšími příchutěmi zmrzliny jsou již několik let hvězdné stálice vanilková a čokoládová. Čím dál častěji se ale objevují nové a nové kombinace chutí, a tak není výjimkou, že na trhu se zmrzlinami najdete třeba příchuť marshmallow, tiramisu, arašídovou, oreo, matcha a mnoho dalších. Záleží už jen na vás, zda jste v konzumaci zmrzliny spíše konzervativní nebo chcete objevovat. 


Poctivou zmrzlinu, tedy tu opravdu smetanovou, je ale dnes hodně těžké najít, protože výrobci používají levnější ingredience, a to především různé mražené krémy z rostlinných tuků, ochucovadla, barviva a jiné náhražky. I proto si někteří lidé vyrábějí zmrzlinu doma. 
Pokud je tato varianta řešením i pro vás a nebojíte se zkusit vlastní zmrzlinu, tady je návod, jak si ji vyrobit. A máme pro vás hned dvě možnosti – zmrzlinu ze smetany a zmrzlinu pro vegany a alergiky.


Domácí zmrzlina ze zakysané smetany

Zmrzlinová sezóna v plném proudu Ingredience:
500 g ovoce podle vlastní volby (maliny, meruňky, jahody…)
 - ZAMRAZTE

3 lžíce cukru nebo medu

190 g zakysané smetany (je to 1 kelímek)
max.

90 ml plnotučného studeného mléka

 

Postup:
Všechny suroviny (vyjma mléka) vložte do výkonnějšího mixéru.
Zapněte na plný výkon a postupně přilévejte mléko – ale jen malinko, aby se obsah nádoby mohl spojit dohromady. Pár lžic postačí. Když to s mlékem přeženete, uděláte si smoothie, nikoli zmrzlinu. Raději, místo přilévání mléka, několikrát zastavte mixér, promíchejte obsah nádoby a pokračujte v mixování.
Mixujte, dokud nevznikne mražený krém. Trvá to asi necelou minutu. Zmrzlina ze zakysané smetany je určena k okamžité spotřebě, po zamrazení by už neměla tak příjemnou konzistenci.

 

Domácí zmrzlina pro vegany a alergiky

Zmrzlinová sezóna v plném proudu  
Ingredience:
400 g kokosového mléka (80 %)


200 g vysokoprocentní hořké čokolády


datlový, javorový nebo agávový sirup (záleží na vás)

 

Postup:
Vezmeme čokoládu a rozehřejeme ji ve vodní lázni. K rozpuštěné čokoládě přidáme kokosové mléko, pořádně zamícháme až se vše spojí. V případě potřeby dosladíme námi zvoleným sladidlem, zamícháme, přelijeme do misky a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme misku do mrazáku na 45 minut. Po 45 minutách vyndáme, opět našleháme a dáme znova na 45 minut do mrazáku, opět našleháme a pak již jen necháme zamrazit na konzumní teplotu.
 

přidejte na:
Baara

10. 06. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář