Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zmrzlinové pokušení

Ledovou pochoutku prý měl v oblibě již Alexandr Veliký a Hippokrates. V dobách dávno minulých vyráběli zmrzlinu z ovocných šťáv, medu a vína a chladili ji sněhem. Byla určena jen pro bohatou vrstvu lidí. Teprve po vynálezu mrazáku a stroje na výrobu zmrzliny si ji může dopřát téměř každý.

32896_medium

Jaká je nejoblíbenější u nás?

Nejvýše v žebříčku naší oblíbenosti je zmrzlina vanilková, čokoládová a jahodová. Podle zmrzlinářů jsme ve výběru poměrně konzervativní vzhledem k ostatním národům. Přesto každoroční spotřeba zmrzliny vzrůstá. Průměrně sní každý Čech asi pět litrů zmrzliny, což je pětina z toho co spotřebují Američané. Možná je nízká spotřeba způsobená tím, že zmrzlina zakoupená v české cukrárně se zdaleka nedá srovnávat se zmrzlinou italskou nebo newyorskou. Výrobu zmrzliny v České republice upravují přísné hygienické normy, díky kterým je zmrzlina vyrobena z předem připraveného zmrzlinového mixu.

Výroba ve velkém

Ve velkovýrobnách se používají směsi obsahující rostlinné tuky, barviva, škrob, umělé příchutě a želatinu. Taková výroba zmrzliny z prášku přijde levněji než výroba od základu z původních surovin jako je smetana, mléko, cukr a ovoce. V naší běžné výrobě se čerstvé suroviny nepoužívají vůbec, všechny ingredience jsou uloženy ve velkých pytlích a to sušené nebo rozdrcené. V normované české zmrzlině kakaové příchutě je obsah kakaa 1,5 %, ovocná zmrzlina obsahuje 10 % ovoce.

Zmrzlina bez obsahu tuku

Žádnou mléčnou složku neobsahuje takzvaný sorbet, jde o nejlehčí druh zmrzliny. Sorbet je vyroben z ovoce, vody, cukru a někdy se přidává alkohol a víno. V obchodech najdete sorbety klasických chutí, jako je citron, mango, malina a další. Lze sehnat i sorbety vyrobené z exotičtějších surovin, například ze zázvoru, wasabi a dokonce z černých oliv.

Francouzská zmrzlina

Klasická francouzská žloutková zmrzlina dnes není v obchodech k dostání, zmrzlinoví gurmáni si ji vyrábějí doma. Její výroba je náročná a velice choulostivá na skladování, jelikož se používají syrové žloutky. Chuť této zmrzliny je plná, zmrzlina je také sytá. Stačí malá porce a máte dost.

Pravá zmrzlina z Itálie

Říká se jí také gelato. Ve srovnání se žloutkovou zmrzlinou je lehčí. K výrobě slouží plnotučné mléko. V průběhu mražení se do směsi našlehává vzduch, proto je zmrzlina hutná a má intenzivní chuť.

Nejrozšířenější americký ice – cream

Základní ingrediencí k přípravě ice- cream je smetana. Během mražení se smetana intenzivně šlehá, tak se do zmrzliny dostanou miniaturní vzduchové bublinky, které dodávají zmrzlině lehkou a nadýchanou strukturu. Díky nášlehu se dosáhne až 50 % celkového obsahu.

Fotogalerie

Kate

19. 08. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře