Ledovou pochoutku prý měl v oblibě již Alexandr Veliký a Hippokrates. V dobách dávno minulých vyráběli zmrzlinu z ovocných šťáv, medu a vína a chladili ji sněhem. Byla určena jen pro bohatou vrstvu lidí. Teprve po vynálezu mrazáku a stroje na výrobu zmrzliny si ji může dopřát téměř každý.
Jaká je nejoblíbenější u nás?
Nejvýše v žebříčku naší oblíbenosti je zmrzlina vanilková, čokoládová a jahodová. Podle zmrzlinářů jsme ve výběru poměrně konzervativní vzhledem k ostatním národům. Přesto každoroční spotřeba zmrzliny vzrůstá. Průměrně sní každý Čech asi pět litrů zmrzliny, což je pětina z toho co spotřebují Američané. Možná je nízká spotřeba způsobená tím, že zmrzlina zakoupená v české cukrárně se zdaleka nedá srovnávat se zmrzlinou italskou nebo newyorskou. Výrobu zmrzliny v České republice upravují přísné hygienické normy, díky kterým je zmrzlina vyrobena z předem připraveného zmrzlinového mixu.
Výroba ve velkém
Ve velkovýrobnách se používají směsi obsahující rostlinné tuky, barviva, škrob, umělé příchutě a želatinu. Taková výroba zmrzliny z prášku přijde levněji než výroba od základu z původních surovin jako je smetana, mléko, cukr a ovoce. V naší běžné výrobě se čerstvé suroviny nepoužívají vůbec, všechny ingredience jsou uloženy ve velkých pytlích a to sušené nebo rozdrcené. V normované české zmrzlině kakaové příchutě je obsah kakaa 1,5 %, ovocná zmrzlina obsahuje 10 % ovoce.
Zmrzlina bez obsahu tuku
Žádnou mléčnou složku neobsahuje takzvaný sorbet, jde o nejlehčí druh zmrzliny. Sorbet je vyroben z ovoce, vody, cukru a někdy se přidává alkohol a víno. V obchodech najdete sorbety klasických chutí, jako je citron, mango, malina a další. Lze sehnat i sorbety vyrobené z exotičtějších surovin, například ze zázvoru, wasabi a dokonce z černých oliv.
Francouzská zmrzlina
Klasická francouzská žloutková zmrzlina dnes není v obchodech k dostání, zmrzlinoví gurmáni si ji vyrábějí doma. Její výroba je náročná a velice choulostivá na skladování, jelikož se používají syrové žloutky. Chuť této zmrzliny je plná, zmrzlina je také sytá. Stačí malá porce a máte dost.
Pravá zmrzlina z Itálie
Říká se jí také gelato. Ve srovnání se žloutkovou zmrzlinou je lehčí. K výrobě slouží plnotučné mléko. V průběhu mražení se do směsi našlehává vzduch, proto je zmrzlina hutná a má intenzivní chuť.
Nejrozšířenější americký ice – cream
Základní ingrediencí k přípravě ice- cream je smetana. Během mražení se smetana intenzivně šlehá, tak se do zmrzliny dostanou miniaturní vzduchové bublinky, které dodávají zmrzlině lehkou a nadýchanou strukturu. Díky nášlehu se dosáhne až 50 % celkového obsahu.