Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Znáte Ceviche?


Jedná se o silně kořeněnou pochoutku. Pokud máte kocovinu nebo potřebujete povzbudit “v posteli”, ceviche vás jistě dokáže postavit na nohy. Zmírňuje příznaky kocoviny a má i afrodiziakální účinky. Většinou se ceviche podává jako předkrm a jde o kousky syrového rybího masa. Tento předkrm najdete téměř ve všech restauracích v jihoamerickém Peru.


Syrové rybí maso se tzv. “uvaří” v limetkové šťávě. Avšak konzumace syrového rybího masa není pro každého. Vyžaduje to notnou dávku odvahy. Když se k limetkové či citronové šťávě přidá i cibule, koriandr a chilli, pak si budete pochutnávat na tradičním pokrmu ze země Inků.


Kyselá syrová ryba především zachutná těm, co milují japonské sushi nebo sashimi. Ti to jistě neodmítnou a určitě si tuto pikantní kořeněnou chuť zamilují. Jestli si chcete připravit větší množství ceviche, musíme vás upozornit, že nevydrží příliš dlouho čerstvé. Takže si tuto pochoutku připravujte raději jen v takovém množství, které skutečně sníte.


A nemusíte se bát, že ceviche lze připravit jen z čerstvých ryb. V případě, že čerstvou rybu nemáte, můžete si jej připravit klidně i z mraženého filé. Existuje spousta variant, jak si můžete ceviche připravit.


Ceviche

  • Losos - 750 g (ale můžete jej nahradit tuňákem či jinou bílou rybou)

  • Červená cibule - 3 ks

  • Chilli paprička - 2 ks

  • Limetka - 6 ks

  • Sůl, pepř, čerstvý koriandr - na dochucení

  • Japonská sójová omáčka

  • Wasabi

  • Nakládaný zázvor


Ryba musí být čerstvá. Odstraňte z ní kůži a nakrájejte ji na malé kostky. Rybí kousky dejte do nekovové mísy a zakápněte limetkovou šťávou. Pak nakrájejte cibuli a chilli papričky na drobno a vhoďte je také do mísy. Přidejte špetku soli, pepře a hrst koriandru.


Pak nechte chvíli odpočívat v lednici. Za 2 hodiny se nám v limetkové šťávě ryba doslova uvaří. Další část ryby nakrájíme na plátky, opět zakápneme limetkovou šťávou, přidáme i sójovou omáčku, koriandr a nakládaný zázvor. Takto připravený ceviche bude vhodný ke konzumaci již za několik málo minut.


Fotogalerie

Veronika

03. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře