Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Znáte kimchi?


Znáte kimchi?


Kimchi je v korejské kuchyni základní přílohou k pokrmům. Je to kvašená zelenina, většinou se jedná o čínské zelí, které se dochutí solí a chilli. Můžete vyzkoušet více než 180 různých variací, které se liší dle přidaných ingrediencí, dle sezóny či oblasti.


Tato tradiční pálivá příloha je podávána skoro ke každému jídlu nejen v korejských domácnostech, ale i v restauracích. Můžete ho jíst jen tak nebo se k němu podává rýže. Také se může přidat do polévky, rýžových koláčků, vaří se z něj vývar, ale dělají se s ním i palačinky či smažená rýže.


Složení a příprava


Kimchi se dá připravit na mnoho způsobů, ale většinou obsahuje čínské zelí, cibuli, jarní cibulku, pažitku, pórek, zázvor, sušené chilli, ančovičky, česnek, bílou ředkev, omáčku (rybí a ústřicovou), třtinový cukr, mořskou sůl, rýžovou mouku a vodu. Příprava kimchi není nic snadného a vyžaduje čas a ruční práci. Můžete si ho i koupit ve specializovaných obchodech přes internet, kde seženete asi 160 g za 50 Kč. Dá se sehnat i na vietnamských tržnicích či prodejnách.


Pokud chcete opravdu kvalitní kimchi, pak si jeho přípravu ničím nezkracujte, nezjednodušujte a nepoužívejte žádné náhražky. Po smíchání ingrediencí se nechá kvasit, většinou 4 - 7 dní a to bez přístupu vzduchu. Pak jej uložte do sklenice a skladujte nejlépe v lednici. Prý je jeho chuť lepší, když ho po procesu kvašení necháte ještě 2 - 3 týdny v lednici. Vydrží vám klidně 3 měsíce a čím je starší, tím má kyselejší chuť.


Salát kimchi


  • Velké čínské zelí - 1 ks

  • Mrkev - 1 ks (větší)

  • Jablko - 1 ks

  • Bílá ředkev - 1 ks

  • Česnek - 2 stroužky

  • Pórek - 1 ks

  • Zázvor - 1 lžíce (čerstvý)

  • Cukr - 1 lžíce

  • Rybí omáčka - 3 lžíce

  • Chilli - 1 sáček

  • Sůl - podle vaší chuti


Zelí rozdělte na jednotlivé listy a každý list zvlášť posolte. Vložte je do velké sklenice a zalijte takovým množstvím vody, aby byly listy pod hladinou. Takto to uzavřete, dejte někam do chladu a nechte uležet alespoň 2 dny. Listy potom vyndejte a opláchněte. Měly by být jen mírně slané. Listy se nesolí z důvodu, aby byly slané, ale aby se zbavily co největšího množství vody, která je v nich obsažená.


Pak si mrkev, ředkev a jablko nastrouhejte nahrubo a přidejte pak k nim i prolisované stroužky česneku, cukr, zázvor, rybí omáčku i celý sáček chilli. Všechno smíchejte a přidejte i zelí. Kimchi se vloží do nádoby s těsnícím víkem (skleněná, kameninová) a máte hotovo. Nechte kimchi kvasit minimálně 1 noc při pokojové teplotě. Nakonec kimchi uložte ideálně na týden do lednice, bude pak mít mnohem lepší chuť.


Fotogalerie

Veronika

07. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře