Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Znáte kimchi?


Znáte kimchi?


Kimchi je v korejské kuchyni základní přílohou k pokrmům. Je to kvašená zelenina, většinou se jedná o čínské zelí, které se dochutí solí a chilli. Můžete vyzkoušet více než 180 různých variací, které se liší dle přidaných ingrediencí, dle sezóny či oblasti.


Tato tradiční pálivá příloha je podávána skoro ke každému jídlu nejen v korejských domácnostech, ale i v restauracích. Můžete ho jíst jen tak nebo se k němu podává rýže. Také se může přidat do polévky, rýžových koláčků, vaří se z něj vývar, ale dělají se s ním i palačinky či smažená rýže.


Složení a příprava


Kimchi se dá připravit na mnoho způsobů, ale většinou obsahuje čínské zelí, cibuli, jarní cibulku, pažitku, pórek, zázvor, sušené chilli, ančovičky, česnek, bílou ředkev, omáčku (rybí a ústřicovou), třtinový cukr, mořskou sůl, rýžovou mouku a vodu. Příprava kimchi není nic snadného a vyžaduje čas a ruční práci. Můžete si ho i koupit ve specializovaných obchodech přes internet, kde seženete asi 160 g za 50 Kč. Dá se sehnat i na vietnamských tržnicích či prodejnách.


Pokud chcete opravdu kvalitní kimchi, pak si jeho přípravu ničím nezkracujte, nezjednodušujte a nepoužívejte žádné náhražky. Po smíchání ingrediencí se nechá kvasit, většinou 4 - 7 dní a to bez přístupu vzduchu. Pak jej uložte do sklenice a skladujte nejlépe v lednici. Prý je jeho chuť lepší, když ho po procesu kvašení necháte ještě 2 - 3 týdny v lednici. Vydrží vám klidně 3 měsíce a čím je starší, tím má kyselejší chuť.


Salát kimchi


  • Velké čínské zelí - 1 ks

  • Mrkev - 1 ks (větší)

  • Jablko - 1 ks

  • Bílá ředkev - 1 ks

  • Česnek - 2 stroužky

  • Pórek - 1 ks

  • Zázvor - 1 lžíce (čerstvý)

  • Cukr - 1 lžíce

  • Rybí omáčka - 3 lžíce

  • Chilli - 1 sáček

  • Sůl - podle vaší chuti


Zelí rozdělte na jednotlivé listy a každý list zvlášť posolte. Vložte je do velké sklenice a zalijte takovým množstvím vody, aby byly listy pod hladinou. Takto to uzavřete, dejte někam do chladu a nechte uležet alespoň 2 dny. Listy potom vyndejte a opláchněte. Měly by být jen mírně slané. Listy se nesolí z důvodu, aby byly slané, ale aby se zbavily co největšího množství vody, která je v nich obsažená.


Pak si mrkev, ředkev a jablko nastrouhejte nahrubo a přidejte pak k nim i prolisované stroužky česneku, cukr, zázvor, rybí omáčku i celý sáček chilli. Všechno smíchejte a přidejte i zelí. Kimchi se vloží do nádoby s těsnícím víkem (skleněná, kameninová) a máte hotovo. Nechte kimchi kvasit minimálně 1 noc při pokojové teplotě. Nakonec kimchi uložte ideálně na týden do lednice, bude pak mít mnohem lepší chuť.


Fotogalerie

Veronika

07. 06. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře