Čučoriedkový/borůvkový džem

Borůvkový džem má výtečnou chuť a vůni, ale nejsou zanedbatelné ani jeho příznivé účinky na zažívání. Borůvkový džem zajímá lidi, které po jiných zavařeninách trápí překyselení žaludku a pálení žáhy – borůvky jsou silně zásadotvorné, a to přes svou chuťovou nakyslost. Borůvka patří spolu s brusinkou do rodu brusnic. Je zajímavé, že se tento polokeřík (na zimu část větviček opadá), může dožít až 30 let. První zprávy o užívání borůvek na našem území jsou ze 12. století, kdy se borůvek – i jejich kořínků – používalo v bylinném lékařství. Borůvky sbírané na svatého Jakuba a pak usušené byly považovány za nejúčinnější lék při břišních bolestech. Borůvky obsahují karoten, vitamin B1, vitamin C a hodně manganu (až 13 mg ve 100 g).
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář