Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Proso seté

Proso seté

Přidat na Pinterest

Tato obilnina je původem z Mongolska a pěstuje se pro obilky hlavně na krmivo pro zvířata a ptactvo. Známých je 500 druhů. V loupané formě se pak používají jako potravina známá pod názvem jáhly. Tyto obroušené žluté kuličky s tmavou tečkou obsahují hodně železa, hořčík, vitamin B1 a B6, fluorid a křemík ve formě kyseliny křemičité. Podporují krvetvorbu, posilují zuby, kosti vazy. Pomáhají pokožce, vlasům, nehtům. Díky složitým sacharidům zásobují organizmus energií postupně, čímž předchází poklesu výkonnosti. Jáhly obsahují poměrně dost tuku a mohou žluknout. Nekupujte je proto do zásoby a uchovávejte je v temnu. Před přípravou jáhly spařte, aby nebyly hořké a dobře propláchněte. Uvařit z nich můžete mléčnou kaši nasladko s kakaem, ovocem či skořicí, různé nákypy, škubánky i pudinky. Naslano se hodí do polévek, jako příloha nebo základ rizota (samostatně nebo smíchané napůl s rýží). V prodejnách zdravé výživy běžně koupíte i jahelnou mouku, kterou využijete do všemožných moučníků, koláčů, knedlíků, cukroví a jiného pečiva. Neobsahuje však lepek, a proto jí používejte společně s moukou pšeničnou.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Prosná kaše

Prosná kaše

Proso několikrát přelijeme vroucí vodou a scedíme. Necháme pak v cedníku okapat, posléze vsypeme do vroucíh...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Proso seté Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře