Proso seté
Tato obilnina je původem z Mongolska a pěstuje se pro obilky hlavně na krmivo pro zvířata a ptactvo. Známých je 500 druhů. V loupané formě se pak používají jako potravina známá pod názvem jáhly. Tyto obroušené žluté kuličky s tmavou tečkou obsahují hodně železa, hořčík, vitamin B1 a B6, fluorid a křemík ve formě kyseliny křemičité. Podporují krvetvorbu, posilují zuby, kosti vazy. Pomáhají pokožce, vlasům, nehtům. Díky složitým sacharidům zásobují organizmus energií postupně, čímž předchází poklesu výkonnosti. Jáhly obsahují poměrně dost tuku a mohou žluknout. Nekupujte je proto do zásoby a uchovávejte je v temnu. Před přípravou jáhly spařte, aby nebyly hořké a dobře propláchněte. Uvařit z nich můžete mléčnou kaši nasladko s kakaem, ovocem či skořicí, různé nákypy, škubánky i pudinky. Naslano se hodí do polévek, jako příloha nebo základ rizota (samostatně nebo smíchané napůl s rýží). V prodejnách zdravé výživy běžně koupíte i jahelnou mouku, kterou využijete do všemožných moučníků, koláčů, knedlíků, cukroví a jiného pečiva. Neobsahuje však lepek, a proto jí používejte společně s moukou pšeničnou.