Tokaj
Nejznámnější vinařská oblast v severovýchodním Maďarsku zapsaná od r.2002 na seznamu UNESCO. V Tokaji jsou povoleny pouze bílé odrůdy, ze kterých se vyrábí vína suchá, polosuchá, polosladká i sladká. Tokajská vína ale produkují i jiné země, jako například Slovensko, Německo nebo Austrálie. Tokajské přírodní sladké víno se vyrábí z velmi zralých bobulí vína a částečně zaschlých rozinek, nakažených ušlechtilou plísní šedou. Víno je vysoké kvality a v chuti a charakteru se odráží fakt, že půda v Tokaji je bohatá na vulkanické minerály. Řadí se mezi vína dezertní. U některých druhů se na etiketě uvádí také počet puten (jsou 2-5 putnová), krerý udává množství zaschlých bobulí (cibéb) přidávaných do moštu. Tokajské můžeme použít v kuchyni například při přípravě teplých ovocných dezertů.