Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Yzop

Yzop

Další názvy

Hysop, izopek

Použití v kuchyni

Hořká, ale aromatická chuť jeho lístků se za dob našich prababiček přidávala do bramboraček a některých luštěninových jídel (hlavně fazolí). Výborně se hodí do skopového nebo vepřového pečeného masa. Čerstvé listy se mohou přidat i do salátů, vaječných nebo tvarohových jídel.

Rady

V nadměrném užití způsobuje křeče a může vyvolat i epileptické záchvaty.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
atabana
je na obrázku opravdu yzop lékařský? Mně se zdá, že to bude nějaká jiná hluchavkovitá bylina.Prý i staří řekové používali název yzop pro jinou bylinu a v bibli snad také.

atabana 07. 11. 2009, 17:10

Facebook komentáře