11 kroků k dokonalému rybímu filetu

Není ryba jako ryba, nejlepší je ta naporcovaná a vykostěná

Jistě už se vám nejednou dostala do ruky čerstvá ryba. A nekoukala-li na vás ona, tak vy na ni určitě. A co s ní? Mnoho kuchařů to řeší tak, že pstroužka, kapříka či makrelu hodí na pánev i s ploutvičkami a užívají si pohledů rybích oček i z hrnce. Existuje však mnohem elegantnější řešení, které je minimálně pro strávníka mnohem příjemnější. Filetujte neboli zbavte rybu kostí a dalších nepotřebných částí.

11 kroků, jak filetovat

  1. Vyber si vhodné nářadí - ideální je filetovací či jiný tenký ostrý nůž, nůž/škrabka na odstranění šupin, ostré kuchyňské nůžky, pinzeta či kleště a šikovné ruce.
  2. Rybu omyj a osuš papírovou utěrkou.
  3. Pomocí škrabky odstraň z ryby šupiny.
  4. Následně pomocí ostrého nože odřízni hlavu i s přední ploutví. (někdo však hlavu nechává a
  5. Pomocí nůžek odstřihni zadní a vrchní ploutev.
  6. Špičkou nože otevři břišní dutinu (od hlavy až po ocas).
  7. Pokud má ryba ještě vnitřnosti, vyjměte je.
  8. Po obou stranách páteře odřízněte maso od kosti.
  9. Žeberní kosti odřízněte šikmým řezem.
  10. Zbylé kosti vyjměte pinzetou či kleštěmi.
  11. Nakonec odstraň kůži (je-li nežádoucí) a nakrájej jednotlivé porce.
Pořád to není jasné? Koukni na video: 





přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

20. 03. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář