Není ryba jako ryba, nejlepší je ta naporcovaná a vykostěná
Jistě už se vám nejednou dostala do ruky čerstvá ryba. A nekoukala-li na vás ona, tak vy na ni určitě. A co s ní? Mnoho kuchařů to řeší tak, že pstroužka, kapříka či makrelu hodí na pánev i s ploutvičkami a užívají si pohledů rybích oček i z hrnce. Existuje však mnohem elegantnější řešení, které je minimálně pro strávníka mnohem příjemnější. Filetujte neboli zbavte rybu kostí a dalších nepotřebných částí.11 kroků, jak filetovat
- Vyber si vhodné nářadí - ideální je filetovací či jiný tenký ostrý nůž, nůž/škrabka na odstranění šupin, ostré kuchyňské nůžky, pinzeta či kleště a šikovné ruce.
- Rybu omyj a osuš papírovou utěrkou.
- Pomocí škrabky odstraň z ryby šupiny.
- Následně pomocí ostrého nože odřízni hlavu i s přední ploutví. (někdo však hlavu nechává a
- Pomocí nůžek odstřihni zadní a vrchní ploutev.
- Špičkou nože otevři břišní dutinu (od hlavy až po ocas).
- Pokud má ryba ještě vnitřnosti, vyjměte je.
- Po obou stranách páteře odřízněte maso od kosti.
- Žeberní kosti odřízněte šikmým řezem.
- Zbylé kosti vyjměte pinzetou či kleštěmi.
- Nakonec odstraň kůži (je-li nežádoucí) a nakrájej jednotlivé porce.
Pořád to není jasné? Koukni na video: