V zimě naše tělo potřebuje přirozeně víc energie k tomu, aby se zahřálo. Správný výběr potravin vám pomůže udržet tělo fit a navíc ve vás zanechá pocit příjemného tepla. Které potraviny vás zahřejí? Co by vám nemělo přes chladné měsíce chybět v kuchyni? Tak o tom je dnešní článek!
MED
Sladíte si čaj cukrem? Vyzkoušejte minimálně přes zimu med! Ten kromě přirozeně sladké chuti obsahuje i celou řadu vitaminů a minerálů, které hlavně přes zimu pomáhají udržovat tělo zdravé.
Výhody medu:
-
Odbourává hlen
-
Posiluje obranyschopnost
-
Zlepšuje stav pokožky
-
Podporuje trávení
-
Působí jako antioxidant
CHILLI
I když nejsou chilli papričky oblíbené u všech, věřte, že jsou to právě ony, které vás v zimě dokážou příjemně zahřát. Po jejich konzumaci se vám totiž přirozeně rozproudí krev v těle a prokrví pokožka, což má za následek důkladné prohřátí organismu.
Výhody chilli:
-
Zrychlují metabolismus
-
Obsahují tělu prospěšné minerály
-
Snižují chuť na sladké
-
Regulují hladinu cukru v krvi
-
Působí jako účinný antioxidant
KŘEN
Pokud se vám z nějakého důvodu chilli protiví, mohli byste vyzkoušet lehčí variantu v podobě křenu. Ten působí skvěle proti nachlazení a chřipce! Navíc dokáže rozproudit krevní oběh a protáhnout dutiny. Po jeho konzumaci se budete cítit čilí a plni sil.
Výhody křenu:
-
Bohatý na vitamin C
-
Působí protizánětlivě
-
Umí rozproudit krev v těle
-
Uvolňuje dýchací cesty
-
Má antibakteriální účinky
SKOŘICE
Kdo by nemiloval skořici, že? Její vůně připomíná Vánoce a příchod bílé zimy. Skořice obsahuje látky, které dokážou rozproudit krev v žilách a hezky prohřát organismus. To ale není ani zdaleka vše! Má protiplísňové a protizánětlivé účinky, které chrání tělo a udržují obranyschopnost na vysoké úrovni.
Výhody skořice:
-
Má protizánětlivé účinky
-
Obsahuje antioxidační látky
-
Snižuje krevní cukr
-
Působí pozitivně na lidskou paměť
-
Pomáhá proti rozvoji plísní v zažívacím traktu