Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

5 důvodů, proč konzumovat rajčata


1. Vysoký obsah antioxidantů
Rajčata mají vysoký obsah vitamínů A a C. To znamená, že jsou plná antioxidantů, které pomáhají v boji s volnými radikály (které mohou vést k zánětu a různým onemocněním). Zvyšují odolnost organismu! Nejlepší je konzumovat rajčata syrová.

2. Bojovnice s rakovinou a srdečními onemocněními
Kromě dodávání bílkovin a vlákniny, je rajče také dobrým zdrojem lykopenu a beta-karotenu a pomáhá v boji s rakovinou (zvláště tlustého střeva a prostaty) a se srdečními onemocněními. Lykopen je nejsilnější známý antioxidant rostlinného původu. Avšak ze stravy ho organismus dokáže vstřebat pouze pokud projde tepelnou úpravou. Proto je například rajčatový protlak bohatší na obsah lykopenu jako čerstvá rajčatová šťáva.

3. Nízkokalorická potravina
Rajče je nízkokalorická potravina, takže vám dokáže pomoci i v procesu hubnutí. Taková střední rajče má jen cca 22 kalorií. Klidně je proto přidejte k vaší zdravé stravě pokud cvičení, určitě vám nijak neuškodí a nepřidají na váze.

4. Anti-stárnutí
A opět antioxidant lykopen. Známý je totiž i jeho "proti-stárnoucí" účinek. Lykopen pomáhá chránit pokožku před UV zářením. S vysokým obsahem vitamínů K a A rajče pomáhá předcházet osteoporóze, udržuje zdravou pokožku, vlasy, oči a silné kosti a zuby.

5. Hodí se téměř do všeho
  • omáčky
  • domácí kečup
  • ratatouille
  • saláty
  • rajčatová polévka
  • plněná rajčata
  • pizza
  • pečené rajčata
  • šťávy z rajčat
  • bruschetta a jiné předkrmy
Dobrou chuť.

Barbora Šumná

12. 03. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře