Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

5 důvodů, proč konzumovat rajčata


1. Vysoký obsah antioxidantů
Rajčata mají vysoký obsah vitamínů A a C. To znamená, že jsou plná antioxidantů, které pomáhají v boji s volnými radikály (které mohou vést k zánětu a různým onemocněním). Zvyšují odolnost organismu! Nejlepší je konzumovat rajčata syrová.

2. Bojovnice s rakovinou a srdečními onemocněními
Kromě dodávání bílkovin a vlákniny, je rajče také dobrým zdrojem lykopenu a beta-karotenu a pomáhá v boji s rakovinou (zvláště tlustého střeva a prostaty) a se srdečními onemocněními. Lykopen je nejsilnější známý antioxidant rostlinného původu. Avšak ze stravy ho organismus dokáže vstřebat pouze pokud projde tepelnou úpravou. Proto je například rajčatový protlak bohatší na obsah lykopenu jako čerstvá rajčatová šťáva.

3. Nízkokalorická potravina
Rajče je nízkokalorická potravina, takže vám dokáže pomoci i v procesu hubnutí. Taková střední rajče má jen cca 22 kalorií. Klidně je proto přidejte k vaší zdravé stravě pokud cvičení, určitě vám nijak neuškodí a nepřidají na váze.

4. Anti-stárnutí
A opět antioxidant lykopen. Známý je totiž i jeho "proti-stárnoucí" účinek. Lykopen pomáhá chránit pokožku před UV zářením. S vysokým obsahem vitamínů K a A rajče pomáhá předcházet osteoporóze, udržuje zdravou pokožku, vlasy, oči a silné kosti a zuby.

5. Hodí se téměř do všeho
  • omáčky
  • domácí kečup
  • ratatouille
  • saláty
  • rajčatová polévka
  • plněná rajčata
  • pizza
  • pečené rajčata
  • šťávy z rajčat
  • bruschetta a jiné předkrmy
Dobrou chuť.

Barbora Šumná

12. 03. 2015


Přidat komentář

Facebook komentáře