5 tipů na detox, kterým podpoříte jarní očistu těla

Detoxikace těla stojí na jídelníčku a poctivém pitném režimu. A také s nimi padá. Co jíst a pít, abyste po zimě načerpali novou energii a zároveň se zbavili všeho, co vaše tělo tíží? Přinášíme pět tipů, díky kterým se na jaře budete cítit svěží a plní sil.

Jaro je obdobím přirozené očisty, tomu i v kalendářích našich předků odpovídala tradice velikonočních půstů. Játra, naše chemická čistička, a jejich pomocník žlučník se v tomto období přirozeně samy čistí. Této očistě může každý z nás pomoci úpravou jídelníčku. Na drastické jarní půsty a detoxikační diety ale raději zapomeňte. Ty by mohly vaše játra jen víc vystresovat. Místo toho zařaďte do jídelníčku příjemná jídla a nápoje. Inspirovat se můžete v našem čtrnáctidenním detoxikačním jídelníčku.

Do přírody na bylinky

Nejjednodušším způsobem, jak si obohatit jarní jídelníček, je vyjít si do přírody, projít zahrádku a posbírat, co v ní5 tipů na detox, kterým podpoříte jarní očistu těla právě roste. Mezi plané zeleniny patří kromě různých bylinek také některé plevele a první jarní květy. Mnohé divoké zeleniny je možné rozmixovat a denně pít jako ozdravující zelený jarní nápoj – třeba mladou kopřivu s pár kapkami oleje a citronu. Vycházky navíc představují významnou součást jaterní očisty.

Podpořte trávení

Uvařte si ájurvédský čaj vhodný při očistě jater. Zlepšuje imunitu a pomáhá trávení, stimuluje metabolismus a zažívání. Pročišťuje krev, což pomáhá detoxikaci. Vhodné je pít ho ráno. Do 1 litru vody přidejte ½ lžičky koriandrových semínek, ½ lžičky římského kmínu a ½ lžičky fenyklových semínek. Krátce povařte a sceďte.

Pijte šťávu z mrkve

Na jaře je dobré jíst více mrkve, i syrové, a pít mrkvový džus. Karoten připraví pleť na ostré jarní sluníčko, bude se 5 tipů na detox, kterým podpoříte jarní očistu těla lépe bránit škodlivému UV záření a vy se snáze opálíte. Pokud máte doma odšťavňovač, využijte ho. Čerstvě vylisovanou mrkvovou šťávu už dnes ale bez problémů koupíte i v supermarketech v chladicích boxech u zeleniny.

Odlehčete jídelníček

Pokud pravidelně mezi 13. a 15. hodinou v době polední pauzy pociťujete únavu, příčinou může být, že jste snědli něco těžkého k obědu, ale také se mohou o slovo hlásit přetížená játra. Lepší než řešit to přísunem cukru, kávy a jiných stimulantů, je odlehčit jídelníček.

Naučte se klíčit

Klíčit můžete cokoli od semínek vojtěšky, hořčice, řeřichy,5 tipů na detox, kterým podpoříte jarní očistu těla slunečnice až po luštěniny (čočku, mungo, cizrnu).

Pro začátečníky doporučujeme mungo fazolky. Propláchněte je v cedníku, přesuňte do zavařovací lahve a na noc zalijte vodou. Ráno vodu slijte, propláchněte a nechte při pokojové teplotě. Pravidelně ráno a večer klíčky proplachujte. Po dvou až třech dnech je můžete jíst. Obdobně postupujte i s čočkou, hrachem či cizrnou. V lednici klíčky vydrží až jeden týden (chladem zpomalí svůj růst).

přidejte na:
BB

15. 05. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář