6 potravin, které stojí za to jíst v září

Září přináší kromě začátku školního roku i celou řadu potravin, které rozhodně stojí za pozornost. Kromě hub a typicky oranžových dýní najdeme na pultech svých obchodů i nektarinky nebo švestky, ale i celou řadu zajímavých bylinek. Které potraviny by vám proto neměli v září rozhodně uniknout? A proč bychom je vlastně měli jíst? 

HOUBY6 potravin, které stojí za to jíst v září

Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, určitě vám tato zpráva nebude připadat nijak zvlášť překvapující. Září je totiž bohaté na úrodu hub. Ty jsou poměrně dost bohaté na vlákninu a celou řadu vitaminů a minerálů. Některé druhy také pomáhají k normalizaci krevního cukru nebo hladiny cholesterolu. 

DÝNĚ

Dýně patří neodmyslitelně k americkému svátku Halloween, ale na pulty našich obchodů se dostávají hojně od začátku září. S jejich konzumací dostanete do těla nejen vitamin C, ale také beta-karoten nebo draslík. 

Skvělé na dýních je také to, že z nich snadno uděláte pyré, ugrilujete je nebo upečete s masem a další zeleninou. Skvěle chutná například i dýňová polévka, která v deštivých večerech hezky zahřeje a rozvoní celý dům.6 potravin, které stojí za to jíst v září

BRAMBORY

Brambory patří neodmyslitelně k české kuchyni. Obsahují celou řadu hodnotných vitaminů jako A, B nebo C, ale i minerálů v podobě železa, hořčíku, fosforu nebo draslíku.

Nejvíce nutričně významných látek v nich zůstane, když je místo klasického vaření budete připravovat v troubě nebo na páře.

JABLKA

Skořice, listové těsto a jablka. Tak přesně tak začíná podzim v mnoha rodinách. Jablka bychom měli ale jíst i pro jiné věci. Například proto, že obsahují vysoké procento vitaminu C a najdeme v nich celou řadu důležitých stopových prvků.

ŠVESTKY6 potravin, které stojí za to jíst v září

Kdo by nemiloval švestkové knedlíky, že? Jejich sezóna začíná právě s koncem srpna a pokračuje v průběhu celého září. Kvůli tomu, že je v obchodech nenajdeme celoročně, určitě bychom si je neměli nechat ujít! Švestky mají silné antioxidační účinky, působí pozitivně na kardiovaskulární systém a mají schopnost zlepšovat stav naší pokožky, nehtů a vlasů.

PAŽITKA

Pažitka na chlebu s máslem, nebo tvarohem, je klasika. Tato nenáročná bylinka, kterou mimochodem můžete jednoduše pěstovat i doma, je bohatá ne vitamin B i C a obsahuje pěknou dávku vápníku, draslíku nebo železa. Pokud máte navíc potíže s trávením, pažitka jej pomáhá regulovat.

přidejte na:
Šéfredaktor

03. 09. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář