Září přináší kromě začátku školního roku i celou řadu potravin, které rozhodně stojí za pozornost. Kromě hub a typicky oranžových dýní najdeme na pultech svých obchodů i nektarinky nebo švestky, ale i celou řadu zajímavých bylinek. Které potraviny by vám proto neměli v září rozhodně uniknout? A proč bychom je vlastně měli jíst?
HOUBY
Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, určitě vám tato zpráva nebude připadat nijak zvlášť překvapující. Září je totiž bohaté na úrodu hub. Ty jsou poměrně dost bohaté na vlákninu a celou řadu vitaminů a minerálů. Některé druhy také pomáhají k normalizaci krevního cukru nebo hladiny cholesterolu.
DÝNĚ
Dýně patří neodmyslitelně k americkému svátku Halloween, ale na pulty našich obchodů se dostávají hojně od začátku září. S jejich konzumací dostanete do těla nejen vitamin C, ale také beta-karoten nebo draslík.
Skvělé na dýních je také to, že z nich snadno uděláte pyré, ugrilujete je nebo upečete s masem a další zeleninou. Skvěle chutná například i dýňová polévka, která v deštivých večerech hezky zahřeje a rozvoní celý dům.
BRAMBORY
Brambory patří neodmyslitelně k české kuchyni. Obsahují celou řadu hodnotných vitaminů jako A, B nebo C, ale i minerálů v podobě železa, hořčíku, fosforu nebo draslíku.
Nejvíce nutričně významných látek v nich zůstane, když je místo klasického vaření budete připravovat v troubě nebo na páře.
JABLKA
Skořice, listové těsto a jablka. Tak přesně tak začíná podzim v mnoha rodinách. Jablka bychom měli ale jíst i pro jiné věci. Například proto, že obsahují vysoké procento vitaminu C a najdeme v nich celou řadu důležitých stopových prvků.
ŠVESTKY
Kdo by nemiloval švestkové knedlíky, že? Jejich sezóna začíná právě s koncem srpna a pokračuje v průběhu celého září. Kvůli tomu, že je v obchodech nenajdeme celoročně, určitě bychom si je neměli nechat ujít! Švestky mají silné antioxidační účinky, působí pozitivně na kardiovaskulární systém a mají schopnost zlepšovat stav naší pokožky, nehtů a vlasů.
PAŽITKA
Pažitka na chlebu s máslem, nebo tvarohem, je klasika. Tato nenáročná bylinka, kterou mimochodem můžete jednoduše pěstovat i doma, je bohatá ne vitamin B i C a obsahuje pěknou dávku vápníku, draslíku nebo železa. Pokud máte navíc potíže s trávením, pažitka jej pomáhá regulovat.