6 tipů na zeleninu, po které se vám bude hubnout mnohem lépe

Chcete zhubnout? Máme pro vás potěšující zprávu. Dopřávejte si hodně zeleniny, ale jen té, která má zanedbatelné množství kalorií.
Zapomeňte na umělé přípravky na hubnutí a vyměňte je za zeleninu ze zahrádky. Která je pro ztrátu přebytečných kil nejvhodnější a nemá nadbytečné kalorie? Poradíme vám.

1. Zelené lusky, hrášek, čočka

To jsou luštěniny, v nichž se nachází velké množství tolik potřebné vlákniny. Jejich výhodou je, že je nemusíte jíst samotné, stačí je přidat do salátů, rizota či semolinových těstovin. Zelené lusky jsou také dokonalou přílohou k masu. Nejlepší je příprava v páře, kdy neztratí tolik vitaminů jako při vaření ve vodě. Pokud nemáte rádi klasickou čočku, vyzkoušejte červenou – chutná skvěle a je bohatší na živiny a nenadýmá.
2. Brokolice a květák
Každý, kdo se snaží zhubnout, by měl tuto zeleninu zařadit do svého pravidelného jídelníčku. Kromě mnoha vitaminů a prospěšných látek ji až z 80 procent tvoří voda a neobsahuje žádné sacharidy. Jejich kalorická hodnota je téměř nulová – 100 g brokolice má pouhých 33 kalorií! Pro zachování vitaminů ji vařte v páře nebo jezte syrovou. A květák? Totéž – chutný, lehce stravitelný, s málem kalorií.
3. Cuketa
Podle rozborů má ještě nižší obsah kilokalorií než zmíněná brokolice. V pečeném stavu pouhých 25 ve 100 gramech. Bohužel cuketa se většinou musí dochucovat, což nějakou tu kalorii přidá. I přesto ale jde o jednu z nejvhodnějších zelenin pro redukci hmotnosti.
4. Pórek6 tipů na zeleninu, po které se vám bude hubnout mnohem lépe
Pórek se na hubnutí hodí víc než většina jiných potravin. S obsahem 27 kilokalorií ve 100 gramech se řadí na jednu z pomyslných předních příček. Z pórku můžete uvařit jednoduchý krém, který je doslova tukožroutský. Stačí na kousíčku másla osmažit cibulku, přidat větší množství pórku, zalít menším množstvím vody a okořenit.
Rozvařenou zeleninu pak rozmixovat, případně zjemnit několika lžícemi mléka. Dostanete hustou polévku, která zasytí a přitom umožní tělu zbavovat se přebytečného tuku.
5. Bílá ředkev
Tuhle zeleninu můžete zkusit jíst syrovou i vařenou, pečenou, smaženou, najemno nastrouhanou i marinovanou nebo dušenou. Nejenže usnadňuje trávení, ale osvěží i vaše tělo a dech.
6. Mangold
Chutí i vzhledem se podobá špenátu, jen má mírně intenzivnější chuť. Zamilují si ho všichni, kteří se snaží shodit pár kil – v syrovém stavu má pouhých 80 kJ na 100 g.
Obsahuje rovněž minimum sacharidů a je plný důležitých vitaminů (i vitamin K, který je důležitý pro zdraví kostí), minerálů a vlákniny. Díky vláknině pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a pomáhá při detoxikaci. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny mangold lépe chutná tepelně upravený než syrový a je dobré ho orestovat i do salátu.

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 10. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář