7 druhů potravin, které můžete bez výčitek zamrazit

Chleba, vejce nebo sýr? Klidně je zamrazte, jen dejte pozor, jak to děláte.

Že můžete hodit do mrazáku celou úrodu rybízu nebo nakrájených cuket a mrkví, pro vás určitě není žádná novinka. Stejně jako maso koupené do zásoby nebo třeba pečivo. Přesto jsou potraviny, jejichž uchovávání v mrazáku vás možná překvapí. Třeba proto, že je potřeba alespoň trochu tušit, jak na ně.

Mléko

V mrazáku vydrží celé měsíce, takže pokud jedete na dovolenou nebo na delší dobu třeba k dětem a nechce se vám převážet otevřenou krabici, jednoduše ho přelijte a zamrazte. Počítejte s tím, že až zmrzne, o něco zvětší objem. Rozmrazujte ho pak pomalu, nejlépe v lednici, a nechte mu dost času. Stejně tak můžete zamrazit i ‚nemléka‘, třeba ovesné nebo mandlové.

Vejce

Celá vajíčka do mrazáku neházejte. Můžete je ale mrazit rozklepnutá a trochu prošlehaná (a připravit si tak třeba porce po třech kusech na snídani) nebo mrazit jednotlivě žloutky a bílky. Což se hodí třeba pro pozdější vánoční pečení. Na obal si vždy poznamenejte, kolik čeho uvnitř je. Nenechávejte je v mrazáku déle než půl roku a při rozmražení jim dejte dost času, nejlépe v lednici.

Máslo7 druhů potravin, které můžete bez výčitek zamrazit

Velká zásoba nebo přebytky? Raději ho zamrazte, než aby se zkazilo dlouhým pobytem v lednici. Vybalte ho ale z původního papírovo-alobalového obalu a zabalte pevně do potravinářské fólie, samotného alobalu, voskovaného papíru nebo klidně jen do krabičky. Pokud ho pak budete potřebovat z mrazáku rychle použít, zkuste ho do pokrmu nastrouhat. Rozmrzne raz dva.

Sýry

Platí to ale jen pro ty tvrdé, měkké nezamrazujte. A i ty tvrdé před mražením nastrouhejte a dejte do kvalitní krabičky. Před použitím pak stačí sýr jen krátce nechat povolit a rovnou s ním třeba posypat pokrm, který se chystáte zapékat.

Rajčata

Obsahují hodně vody, a tak by se vám na první dobrou zdálo, že do mrazáku nepatří. Hoďte je ale do mixéru (nebo opatrně ve vysoké nádobě párkrát projeďte tyčovým mixérem) a pečlivě uzavřete do dobře těsnící krabičky. Budou stejně uložená, jako byste je zavařili.

Banány

Oloupejte je, nakrájejte na menší nebo větší kousky a s co nejmenším množstvím vzduchu zavřete třeba do zip-lock sáčku. V mrazáku budou vypadat pořád stejně, ale počítejte s tím, že jakmile začnou rozmrzat, zhnědnou. Na chuti jim to nijak neubere a v banánovém chlebíčku nebo smoothie to taky nepoznáte.

Brambory a batáty

Asi dobře víte, jak dopadnou brambory ponechané po oloupání hodinku na kuchyňské lince – nepěkně zešednou. To samé se s nimi stane i v mrazáku. Udělejte z nich ale bramborovou kaši nebo je jen rozmačkejte s máslem, rozdělte na porce (nebo třeba po dvou či čtyřech) a klidně zamrazte. Před použitím pak nechte povolit v lednici a pak pozvolna ohřejte s trochou mléka navíc v kastrůlku. Stejný postup můžete použít i pro sladké brambory, případně jejich směs.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 11. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář