Chleba, vejce nebo sýr? Klidně je zamrazte, jen dejte pozor, jak to děláte.
Že můžete hodit do mrazáku celou úrodu rybízu nebo nakrájených cuket a mrkví, pro vás určitě není žádná novinka. Stejně jako maso koupené do zásoby nebo třeba pečivo. Přesto jsou potraviny, jejichž uchovávání v mrazáku vás možná překvapí. Třeba proto, že je potřeba alespoň trochu tušit, jak na ně.
Mléko
V mrazáku vydrží celé měsíce, takže pokud jedete na dovolenou nebo na delší dobu třeba k dětem a nechce se vám převážet otevřenou krabici, jednoduše ho přelijte a zamrazte. Počítejte s tím, že až zmrzne, o něco zvětší objem. Rozmrazujte ho pak pomalu, nejlépe v lednici, a nechte mu dost času. Stejně tak můžete zamrazit i ‚nemléka‘, třeba ovesné nebo mandlové.
Vejce
Celá vajíčka do mrazáku neházejte. Můžete je ale mrazit rozklepnutá a trochu prošlehaná (a připravit si tak třeba porce po třech kusech na snídani) nebo mrazit jednotlivě žloutky a bílky. Což se hodí třeba pro pozdější vánoční pečení. Na obal si vždy poznamenejte, kolik čeho uvnitř je. Nenechávejte je v mrazáku déle než půl roku a při rozmražení jim dejte dost času, nejlépe v lednici.
Máslo
Velká zásoba nebo přebytky? Raději ho zamrazte, než aby se zkazilo dlouhým pobytem v lednici. Vybalte ho ale z původního papírovo-alobalového obalu a zabalte pevně do potravinářské fólie, samotného alobalu, voskovaného papíru nebo klidně jen do krabičky. Pokud ho pak budete potřebovat z mrazáku rychle použít, zkuste ho do pokrmu nastrouhat. Rozmrzne raz dva.
Sýry
Platí to ale jen pro ty tvrdé, měkké nezamrazujte. A i ty tvrdé před mražením nastrouhejte a dejte do kvalitní krabičky. Před použitím pak stačí sýr jen krátce nechat povolit a rovnou s ním třeba posypat pokrm, který se chystáte zapékat.
Rajčata
Obsahují hodně vody, a tak by se vám na první dobrou zdálo, že do mrazáku nepatří. Hoďte je ale do mixéru (nebo opatrně ve vysoké nádobě párkrát projeďte tyčovým mixérem) a pečlivě uzavřete do dobře těsnící krabičky. Budou stejně uložená, jako byste je zavařili.
Banány
Oloupejte je, nakrájejte na menší nebo větší kousky a s co nejmenším množstvím vzduchu zavřete třeba do zip-lock sáčku. V mrazáku budou vypadat pořád stejně, ale počítejte s tím, že jakmile začnou rozmrzat, zhnědnou. Na chuti jim to nijak neubere a v banánovém chlebíčku nebo smoothie to taky nepoznáte.
Brambory a batáty
Asi dobře víte, jak dopadnou brambory ponechané po oloupání hodinku na kuchyňské lince – nepěkně zešednou. To samé se s nimi stane i v mrazáku. Udělejte z nich ale bramborovou kaši nebo je jen rozmačkejte s máslem, rozdělte na porce (nebo třeba po dvou či čtyřech) a klidně zamrazte. Před použitím pak nechte povolit v lednici a pak pozvolna ohřejte s trochou mléka navíc v kastrůlku. Stejný postup můžete použít i pro sladké brambory, případně jejich směs.