Podzim patří neodmyslitelně k měsícům, kdy bývají lidé více nachlazení a nemocní. Právě v tomto období je důležité začít doplňovat potřebné vitaminy a živiny, které člověku nastartují imunitní systém a ochrání ho před vnějšími vlivy. Které potraviny konzumovat v období října? To se dozvíte v našem dnešním článku.
DÝNĚ
Dýně patří k základním surovinám, které jsou pro podzimní měsíce typické. Jejich přirozeně nasládlá chuť se hodí nejen do sladkých pokrmů, ale i slaných příloh a polévek. Po zdravotní stránce dýně pomáhá snižovat krevní tlak a je bohatá na vitamin A.
KVĚTÁK
Výhoda květáku je hlavně v jeho skladování. Jelikož má dlouhou životnost, můžete jej uskladnit v komoře bez obav i několik týdnů. Květák má vysoký obsah vlákniny a malé množství sacharidů, díky čemuž ho můžete jíst v jakémkoliv množství. Květák však obsahuje i celou řadu ceněných minerálních látek, které člověk potřebuje pro své harmonické fungování.
BROKOLICE
V průběhu chladných měsíců tělo potřebuje doplňovat látky, které ho udrží stále fit. Právě z toho důvodu je konzumace brokolice skvělá, obsahuje totiž vysoké množství draslíku, železa a hořčíku.
ŘEDKEV
Bílá ředkev patří v českém jídelníčku k opomíjeným potravinám. Její pozitivní vliv na trávicí systém je ale natolik významný, že bychom ji měli začít využívat. Pravidelná konzumace ředkve navíc pomáhá snižovat špatný cholesterol, zlepšuje funkci žlučníku a jater, a působí preventivně proti bolestem hlavy.
ČERVENÁ ŘEPA
Pokud máte pocit, že je vaše tělo v průběhu podzimu oslabené, doporučujeme začít jíst červenou řepu. Její pravidelná konzumace totiž rozšiřuje věnčité tepny, povzbuzuje činnost žaludku, pomáhá při rekonvalescenci při borelióze a má pozitivní vliv na lidský zrak.