Anýz vonný

Pronikavě vonící, až 60 cm vysoká jednoletka anýz vonný, má svůj původ ve východním Středomoří. Rostlina, na první pohled připomínající petržel nebo mrkev, po odkvětu poskytuje semena s netradiční sladkou lékořicovou příchutí.


Sběr a skladování

Plodem rostliny jsou dvě spojené nážky. Jsou malé a oválné, zelenošedé barvy. Sklízejí se mezi červencem a srpnem, vyjímkou není začátek podzimu. Celý okolík se před plným dozráním ustřihne a ponechá v tenké vrstvě na vzdušném místě dozrát. Poté se od květenství oddělí mlácením nebo mnutím. Usušená semena skladujte v suchu a temnu v dobře uzavíratelné nádobě.

Účinky na zdraví

Silice obsažená v plodech je bohatá na athenol, mastné oleje a organické kyseliny. Příznivě ovlivňuje trávicí proces, působí proti nadýmání a křečím, díky dezinfeknčním účinkům se uplatňuje při průjmech. Výborně bojuje s kašlem a napomáhá vykašlávání. Žvýkání semen pomáhá s nepříjemným zápachem z úst. Kojící ženy jej ocení, pokud trpí nedostatečnou produkcí mléka. Při sběru se vyvarujte záměny s bolehlavem plamatým. Rostlina sice patří do stejné čeledi miříkovitých, ale je prudce jedovatá. Upotřebení našla jako účinné sedativum a analgetikum.

Využití v kuchyni

Anýz se používá celý nebo drcený. Dobře si rozumí s žitným chlebem, sladkou lékořicovou chuť propůjčí koláčům, sušenkám a perníkům. Nakládáte-li okurky, červené zelí nebo řepu, využijte anýz k dochucení. Nezklame vás ani přidáním do kompotů, hlavně jablečného a hruškového, či polévek a omáček. V neposlední řadě stojí využití anýzu ve výrobě nápojů - k nejznámějším patří řecký národní nápoj ouzo.

Zajímavosti

  • vysoké dávky mohou narušit účinnost hormonální antikoncepce nebo léků na snížení krevní srážlivosti
  • jako léčivo jej po staletí zná Čína a Indie. Nejčastěji se využíval při onemocnění očí. Naopak v Řecku sloužil anýz proti kašli
  • anýz patří mezi oblíbené rostliny v homeopatii, kde je kombinován s andělikou nebo kmínem.

zdroj: Svět potravin, foto: hobby.idnes.cz

přidejte na:
Ellis

11. 11. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář