Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Anýz vonný

Pronikavě vonící, až 60 cm vysoká jednoletka anýz vonný, má svůj původ ve východním Středomoří. Rostlina, na první pohled připomínající petržel nebo mrkev, po odkvětu poskytuje semena s netradiční sladkou lékořicovou příchutí.


Sběr a skladování

Plodem rostliny jsou dvě spojené nážky. Jsou malé a oválné, zelenošedé barvy. Sklízejí se mezi červencem a srpnem, vyjímkou není začátek podzimu. Celý okolík se před plným dozráním ustřihne a ponechá v tenké vrstvě na vzdušném místě dozrát. Poté se od květenství oddělí mlácením nebo mnutím. Usušená semena skladujte v suchu a temnu v dobře uzavíratelné nádobě.

Účinky na zdraví

Silice obsažená v plodech je bohatá na athenol, mastné oleje a organické kyseliny. Příznivě ovlivňuje trávicí proces, působí proti nadýmání a křečím, díky dezinfeknčním účinkům se uplatňuje při průjmech. Výborně bojuje s kašlem a napomáhá vykašlávání. Žvýkání semen pomáhá s nepříjemným zápachem z úst. Kojící ženy jej ocení, pokud trpí nedostatečnou produkcí mléka. Při sběru se vyvarujte záměny s bolehlavem plamatým. Rostlina sice patří do stejné čeledi miříkovitých, ale je prudce jedovatá. Upotřebení našla jako účinné sedativum a analgetikum.

Využití v kuchyni

Anýz se používá celý nebo drcený. Dobře si rozumí s žitným chlebem, sladkou lékořicovou chuť propůjčí koláčům, sušenkám a perníkům. Nakládáte-li okurky, červené zelí nebo řepu, využijte anýz k dochucení. Nezklame vás ani přidáním do kompotů, hlavně jablečného a hruškového, či polévek a omáček. V neposlední řadě stojí využití anýzu ve výrobě nápojů - k nejznámějším patří řecký národní nápoj ouzo.

Zajímavosti

  • vysoké dávky mohou narušit účinnost hormonální antikoncepce nebo léků na snížení krevní srážlivosti
  • jako léčivo jej po staletí zná Čína a Indie. Nejčastěji se využíval při onemocnění očí. Naopak v Řecku sloužil anýz proti kašli
  • anýz patří mezi oblíbené rostliny v homeopatii, kde je kombinován s andělikou nebo kmínem.

zdroj: Svět potravin, foto: hobby.idnes.cz

Fotogalerie

Ellis

11. 11. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře