Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Big_thumb

Ellis

Recepty

TOM YUM polévka

TOM YUM polévka

Ve woku rozpálíme olej a TOM YUM pastu. Asi minutku smažíme na mírném ohni. Přidáme vývar s kokosovým mlékem, promícháme než se spojí a asi 2 minuty vaříme. Dále přidáme houby, krevety a citronovou trávu a zmírníme plamen. Dusíme asi 2 minuty. Dál...

Hovězí na karamelu a černém pivě

Hovězí na karamelu a černém pivě

CIbuli nakrájíme najemno, stejně tak nakrájíme i slaninu, kterou si dáme vyškvařit do hrnce. Na tuku, který slanina pustila osmažíme cibuli. Jakmile začne cibule hnědnout, přihodíme kostičky hovězího masa nakrájené asi jako na guláš, klidně i menš...

Pomazánka ze sušených rajčat

Pomazánka ze sušených rajčat

V sekáčku nebo tyčovým mixérem rozmixujeme cherry rajčátka, okapané sušené rajčata, bazalku a česnek. Poté přidáme pomazánkové máslo, bílý jogurt, sůl a pepř a ještě promixujeme dohladka. Podáváme nejlépe s tmavým pečivem ozdobené lístkem bazalky.

Rychlý ovocný koláč s tvahorem a zakysankou

Rychlý ovocný koláč s tvahorem a zakysankou

V míse vyšleháme (ideálně ručně metličkou) dohladka všechny ingredience na těsto. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a v té stejné míse si vyšleháme všechny ingredience na náplň kromě ovoce a třtinového cukru. Jemně navrstvíme na těsto a posype...

Zelná polévka s uzeným tofu

Zelná polévka s uzeným tofu

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli dozlatova, poté přidáme tofu a pokrájenou mrkev a orestujeme ze všech stran. Vhodíme koření a zaprášíme moukou. Důkladně vše promícháme. Zalijeme vodou a přidáme 1 hrnek kysaného zelí. Vaříme cca 15-20...

Mrkvový dort s ananasem a vlašskými ořechy

Mrkvový dort s ananasem a vlašskými ořechy

Těsto: V jedné míse smícháme vejce s cukrem a olejem. V jiné promícháme sůl, sodu, skořici, muškátový oříšek a hladkou mouku. První směs vmícháme do druhé, pak přidáme mrkev, ananas, vlašské ořechy a vanilkové aroma. Těsto vlijeme do vymazané a v...

Cuketová polévka s oreganem

Cuketová polévka s oreganem

Cuketu nakrájíme na tenké kolečka a necháme stranou. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo a rozehřejeme olivový olej. Cibuli nebo šalotku nakrájíme na kousky, na velikosti nezáleží a osmahneme na tuku. Jakmile nám cibule začne vonět, vhodíme cuketu...

Těstoviny s cuketou a slunečnicí

Těstoviny s cuketou a slunečnicí

Na olivovém oleji osmahneme slunečnicová semínka dokud nezačnou zlátnout. Přihodíme na jemno nasekané stroužky česneku. Zalijeme mlékem a zasypeme čerstvým sýrem nakrájeným nebo nastrouhaným nahrubo a zahřejeme. Odstavíme. Cuketu pořádně umyjeme a...

Jahodovo-jogurtová zmrzlina

Jahodovo-jogurtová zmrzlina

Polovinu jahod v misce vidličkou rozmačkáme, zbytek zatím necháme bokem. 200 ml smetany vyšleháme do polotuha, přidáme jogurt s oběma cukry, přidáme jahodové pyré a promícháme. Dáme do plastové mísy a vložíme do mrazáku. Co hodinu směs vyšleháme m...

Kližka na pivě a karamelu

Kližka na pivě a karamelu

Cibuli si oloupeme a nakrájíme nahrubo. Slaninu na kostičky. Do tlakového hrnce dáme rozpálit slaninu, na které si poté osmahneme cibulku, poté vhodíme na tzv. gulášové kostky nakrájené maso a necháme jej zatáhnout. Poté vhodíme chilli a česnek na...

Články

Tymián obecný

Tymián obecný

Máme dobu bylinek, tak proč si opět nepřipomenout jednu v dnešní době velmi oblíbenou, o které se píše v časopise Svět potravin. Tymián obecný Jak jej vypěstovat? Vyberte prosluněné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rostlina není náročná n...

Jak nastartovat imunitu

Jak nastartovat imunitu

A opět jeden článek z časopisu Svět potravin.cz Cibule léčí chřipku Cibule má antibiotické, protivirové, protiastmatické, diuretické, antikarcinogenní a mukolytické účinky, čistí zažívací orgány, vyhání střevní parazity, snižuje hladinu cukr...

Anýz vonný

Anýz vonný

Pronikavě vonící, až 60 cm vysoká jednoletka anýz vonný, má svůj původ ve východním Středomoří. Rostlina, na první pohled připomínající petržel nebo mrkev, po odkvětu poskytuje semena s netradiční sladkou lékořicovou příchutí. Sběr a skladování Pl...

Houbařská sezóna

Houbařská sezóna

Tak jsem si koupila nové číslo časopisu Svět potravin a tak se s Vámi dělím o články.... Houbařská sezóna ještě zdaleka nekončí. Vyrazit za houbařskými úlovky můžete ještě  na konci října a v listopadu, kdy v lese roste široká paleta nejrůzn...

Mýty o keramických nožích

Mýty o keramických nožích

A opět jeden velmi zajímavý článek, převzat z jistého časopisu Čilichili Pryč jsou doby, kdy se Horst Fuchs v televizi oháněl noži kalenými v oleji, krájel s nimi hřebíky, sekal lyžařské boty a holil si srst z rozličných částí těla. Dobám ocelo...

Koření - kurkuma

Koření - kurkuma

Opět z časopisu - Svět potravin Necelý metr vysoká rostlina Kurkumovník dlouhý kromě krásného vzhledu poskytuje svým pěstitelům silné tmavě žluté oddenky. Ty josu využívány do pokrmů nejen v jihovýchodní Asii, odkud pochází Čerstvá nebo sušená...

Libeček lékařský

Libeček lékařský

Před nějakým časem jsem si koupila nově vycházející časopis o potravinách - Svět potravin a velmi mě tam zaujalo pár článků a tak předávám, aby i ostatní kulinářští nadšenci o nic nepřišli. Až dva metry vysoký libeček má svůj původ v oblasti St...

Výroba umělého masa ze zkumavky má začít příští rok

Výroba umělého masa ze zkumavky má začít příští rok

Tak to je taky pěkný hnus Příští rok se možná zapíše do dějin jako úsvit nové zemědělské revoluce, protože holandští vědci chtějí spustit testovací produkci masa „ze zkumavky“. Mimo jiné jde o jednu z technologií, které by mohly odpovědět na...

Máte chuť na Pangase?

Máte chuť na Pangase?

Tak jsem před nedávnem narazila na VELMI zajímavý článek o dnes tak oblíbené rybě. Pangasius. A tak se s Vámi o něj dělím. Bohužel stává se obecně známou pravdou, že kvalita některých potravin, jež jsou nabízeny v českých supermarketech, je d...

Fórum

Přátelé