Kližka na pivě a karamelu
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Cibuli si oloupeme a nakrájíme nahrubo. Slaninu na kostičky. Do tlakového hrnce dáme rozpálit slaninu, na které si poté osmahneme cibulku, poté vhodíme na tzv. gulášové kostky nakrájené maso a necháme jej zatáhnout. Poté vhodíme chilli a česnek nakrájený na tenké plátky a podlijeme bujónem. Necháme chvilku vařit a mezitím si nejlépe v keramické pánvi vyrobíme karamel, který zalijeme trochou piva a necháme pořádně rozpustit. Vlijeme k masu a přilijeme zbytek piva. Přidáme tymián a rozmarýn. Tlakový hrnec uzavřeme a vaříme asi 40 minut. Poté otevřeme, dochutíme solí a pepřem a v malé skleničce rozmícháme škrob se lžíci vody a přilijeme k masu. Chviličku povaříme, dokud omáčka nezhoustne a můžeme podávat.
Tip k receptu
Jako příloha se hodí obyčejný čerstvý chléb, bramborové, ale i houskové knedlíky.
Ellis20. 05. 2013