Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Slanina

Slanina

Přidat na Pinterest
Výrobek z vepřového masa. Používá se vepřový bůček, kýta nebo hřbet. Na povrchu je tmavá kůrka, na řezu je vidět žíhání masa a tuku. Kvalitní slanina neobsahuje příliš moc ani jedné ani druhé složky, ale záleží podle druhu slaniny – někdy může být mnohem chutnější s větším podílem tuku a naopak. Slanina se nakládá do soli a slaná chuť je pak také pro ni charakteristická, ale nesmí být odkaz v ústech nepříjemně slaný. Podáváme ji nakrájenou na plátky jako součást studených obložených mís, vynikající je s křenem nebo hořčicí podávaná s pečivem, hodí se i k tepelné úpravě, ať už se jedná o osmahnutí na cibulce nebo jako jedna z ingrediencí při opečení masa. Specifickou úlohu hraje při pečení zvěřiny, kde se přidává slanina, aby maso zůstalo šťavnaté.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Brambory pečené ve slupce se slaninou, cibulí a majoránkou

Brambory pečené ve slupce se slaninou, cibulí a majoránkou

Brambory ve slupce vaříme 10 minut ve vodě. Poté je dáme do pekáče, pomažeme sádlem a pečeme 30 minut na ...

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Vodu přivedeme k varu a dáme do ní na 3 minuty vařit hrášek. Přidáme mléko, smetanu, sůl a pepř. Ve vedle...

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček omyjeme, osolíme a opepříme ze všech stran. Do kůže uděláme několik zářezů – osolíme maso i v nich. ...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme v...

Vaječná pizza z pita chleba

Vaječná pizza z pita chleba

Pita chleby rozevřeme tak, aby tvořili kulatý podklad pizzy. Potřeme je olejem, rajčatovým protlakem a utře...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Slanina Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře