Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Slanina

Brambory pečené ve slupce se slaninou, cibulí a majoránkou

Brambory pečené ve slupce se slaninou, cibulí a majoránkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks brambor, 4 lžíce sádla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 300 g slaniny, 2 ks cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce majoránky, 100 ml podmáslí

Brambory ve slupce vaříme 10 minut ve vodě. Poté je dáme do pekáče, pomažeme sádlem a pečeme 30 minut na 180 °C. Slaninu, cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme je na pánvi. Brambory nakrojíme a naplníme je slaninovou směsí. Posypeme ma...

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrášku, 140 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 140 ml polotučného mléka, 60 g slaniny, 400 ml vody, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Vodu přivedeme k varu a dáme do ní na 3 minuty vařit hrášek. Přidáme mléko, smetanu, sůl a pepř. Ve vedlejším kastrolu si připravíme jíšku z másla a mouky, poté přidáme naběračku hrachového vývaru a rozmícháme. Pak to celé nalijeme do hrachové p...

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček plněný kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg bůčku, 500 g kyselého zelí, 150 g slaniny, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky anýzu, 1-2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 6 stroužků česneku

Bůček omyjeme, osolíme a opepříme ze všech stran. Do kůže uděláme několik zářezů – osolíme maso i v nich. Slaninu nasekáme na kostičky, zelí necháme okapat a pak ho překrájíme. Obojí smícháme se lžickou anýzu, dvěmi utřenými stroužky česneku a l...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Vaječná pizza z pita chleba

Vaječná pizza z pita chleba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pita chlebu, 8 plátků slaniny, 4 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, 200 g cherry rajčátek, 150 g eidam, 3 lžíce olivový olej, 2 lžíce pažitka

Pita chleby rozevřeme tak, aby tvořili kulatý podklad pizzy. Potřeme je olejem, rajčatovým protlakem a utřeným stroužkem česneku. Slaninu nakrájíme a na každý pita chléb rozprostřeme dva plátky slaniny. Rajčátka přepůlíme a také je rozdělíme n...

Gruzínská játra

Gruzínská játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřových jater, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 50 g slaniny, 1 jarní cibulka, 2 lžíce oleje, pepř, koření Argentina, 1/4 l sladké smetany, 1 vejce, sůl

Vepřová játra očistíme, odblaníme a nakrájíme na proužky. Na rozpáleném oleji prudce opečeme. Přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, na drobno pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a chviličku osmahneme. Okořeníme pepřem, kořením Argentina, vmícháme ...

Butovská bramboračka

Butovská bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst hub, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/4 celeru, 1 oloupané rajče, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, libeček, pažitka, majoránka

Na sádle rozpustíme kostičky slaniny, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přihodíme houby (sušené předem namočíme), pepř, kmín, lehce osolíme a vydusíme do měkka. Zasypeme moukou, opražíme, zalijeme vývarem, vhodíme ostatní pokrájenou z...

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 vejce, 2 sterilované okurky, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 60 g slaniny, 400 g dlouhozrnné rýže, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a rozčtvrtíme. Okurky podélně přepůlíme. Slaninu nakrájíme na čtyři špalíčky. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí (jednu lžíci hořčice si necháme do omáčky). N...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Pečené plněné papriky

Pečené plněné papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 zelené papriky, 5 dkg slaniny, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 30 dkg mletého masa, 4 rajčata, 4 lžíce rajčatového protlaku, kečup dle chuti, olej, 1 lžíce oregana, 1 lžíce cukru krupice, sůl, pepř, 1 lžička grilovacího koření

Slaninu a cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na oleji orestujeme slaninu, cibuli a plátky česneku, přidáme rajčata, trochu protlaku a kečupu, oregano a cukr. Směs podusíme, osolíme a opep...

Sekaná z kuřecího masa s jablky a ovesnými vločkami

Sekaná z kuřecího masa s jablky a ovesnými vločkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 400 g jablek, 200 g ovesných vloček, 4 bíleky, 250 g slaniny, 5 vajec

Kuřecí prsa omyjeme a umeleme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a jemně nastrouháme. Umleté maso osolíme (případně dle vlastní chuti okořeníme), promícháme s jablky, ovesnými vločkami a z bílků ušlehaným sněhem. Necháme 15 minut odpočívat. Mezi t...

Hovězí na karamelu a černém pivě

Hovězí na karamelu a černém pivě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 250 g slaniny, 300 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 kostka hovězího bujónu, 0,5 l černého piva, 0,5 lžičky chilli, špetka rozmarýnu, špetka tymiánu, špetka soli, 2 lžíce kukuřičného škrobu, špetka pepře, 100 g hub, 100 g cukru krystal

CIbuli nakrájíme najemno, stejně tak nakrájíme i slaninu, kterou si dáme vyškvařit do hrnce. Na tuku, který slanina pustila osmažíme cibuli. Jakmile začne cibule hnědnout, přihodíme kostičky hovězího masa nakrájené asi jako na guláš, klidně i menš...

Salát z hlávkového zelí

Salát z hlávkového zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks hlávkového zelí, 3 ks slepičí vejce, 250 g slaniny, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Umytou menší hlávku zelí nakrájíme na tenké nudličky, z uvařených vajec natvrdo vyjmeme žloutky, dáme je stranou, bílky pokrájíme nadrobno. Do salátové mísy připravíme nálev z oleje, octa, špetky soli a pepře. Do mísy nasypeme zelí a pokrájené b...

Zapečené nudle s brokolicí

Zapečené nudle s brokolicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brokolice, 200 g slaniny, 400 g těstovin, 4-5 slepičích vajec, 150 ml polotučného mléka, 1/2 lžičky soli, špetka saturejky

Nejdříve si těstoviny (nejlépe široké nudle) uvaříme ve slané vodě, zcedíme a necháme okapat. Mezitím opláchneme brokolici, rozdělíme na růžičky a dáme povařit do slané vody. Po chvilce ji vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme. Do zapékací mísy...

Rychlá večeře režiséra Nesvadby

Rychlá večeře režiséra Nesvadby

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků slaniny, 3 slepičí vejce, špetka soli, troška pepře, 100 g tvrdého sýra, 1 lžíce džemu, 2 plátky chleba

Plátky slaniny opečeme na pánvi, na to nalijeme 3 našlehaná, osolená a opepřená vejce a posypeme strouhaným sýrem (dokud jsou ještě tekutá). Vše opečeme (ne do tvrda) po obou stranách. Na talíři namažeme brusinkovým džemem, přeložíme a omeletu vlo...

Zelí po myslivecku

Zelí po myslivecku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hlávkového zelí, 500 g brambor, 100 g slaniny, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 2-3 cibule, 1 sklenka vody

Hlávku zelí omyjeme, jemně nastrouháme a dusíme na pokrájené cibuli se slaninou. Po chvilce zelí podlijeme vodou a přidáme oloupané nakrájené brambory, sůl, kmín a trochu octa. Vaříme do změknutí brambor.

Grilovaný sýrovo-slaninový pecen

Grilovaný sýrovo-slaninový pecen

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 chléb, 15 dkg slaniny, 15 dkg tvrdého sýra (např.Gouda), troška pažitky

Bochník chleba nařežeme příčně i podélně, aby se utvořily čtverce. Do nakrojených míst vložíme na plátky nakrájený sýr a slaninu. Horní stranu posypeme pažitkou, zabalíme do alobalu a vložíme na gril.

Hovězí maso zapečené se žampiony

Hovězí maso zapečené se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g zadního hovězího masa , 30 g přepuštěného másla, 1/2 lžičky mleté sladké papriky , 250 ml masového vývaru, 500 g žampionů, 2 lžíce citronové šťávy, 40 g másla, 75 g slaniny, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, špetka pepře, špetka soli, 0,2 l bílého vína, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 125 g strouhaného ementalu, 2 lžíce pažitky

Maso omyjeme a nakrájíme na jemné plátky a opečeme ze všech stran na přepuštěném másle. Okořeníme a zalijeme masovým vývarem. Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi zahřej...

Krůtí maso pečené na rajčatech

Krůtí maso pečené na rajčatech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou, 1/2 lžičky soli, 60 g slaniny, 80 g másla, 50 g slunečnicového oleje, 3 rajčata, 2 dcl vývaru z kostí

Maso nařízneme tak, aby vznikly 4 větší plátky. Lehce naklepeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, smotáme jako roládu a převážeme nití. V pekáči rozehřejeme olej a zprudka orestujeme. Do pekáče nakrájíme oloupaná rajčata, maso, dáme polovinu másla...

Krůta na majoránce

Krůta na majoránce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší krůta, 1 lžička soli, 150 g slaniny, 100 g másla, 2 lžičky majoránky

Menší krůtu nasolíme, lehce poprášíme majoránkou a prošpikujeme polovinou slaniny. V pekáči rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu a vložíme krůtu. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C. Pečeme pomalu, průběžně podléváme h...

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 šalotky, 150 g slaniny, 200 g kyselého zelí, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce bílého vína, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře, 100 g staršího chleba, 3 vejce, 150 g tvrdého sýra, 50 g másla, špetka muškátového ořechu

V hrnci podusíme nadrobno nakrájenou šalotku spolu s pokrájenou slaninou. Přidáme kyselé zelí, posekanou petrželovou nať, bílé víno a 1/8 l smetany. Ochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem a necháme na mírném plameni vařit asi 10-15 minut. Bíl...

Hovězí na česneku s rýží

Hovězí na česneku s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí zadní, 50 g slaniny, 50 ml slunečnicového oleje, 50 g cibule, 40 g česneku, 1 balení hovězího bujónu, hladká mouka na zahuštění, voda na podlévání

Na oleji pozvolna rozpustím rozkrájenou slaninu. Hovězí maso zprudka opečeme na tuku se slaninou, přidáme nasekanou cibuli a česnek, krátce restujeme. Podlijeme vodou, přidáme bujon a pod pokličkou zvolna dusím v troubě do měkka 120-150 minut při ...

Zapečené okurky s vejcem

Zapečené okurky s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g okurky, 10 g slaniny, 1 vejce, 0,3 dcl smetany, špetka soli, špetka pepře, troška zelené natě

Okurku jemně pokrájíme a osmahneme na slanině. Promícháme se zelenou natí, osolíme, okořeníme, po prohřátí v troubě zalijeme vejcem rozšlehaným se smetanou a pečeme dozlatova.

Zapečený celer s vejci a slaninou

Zapečený celer s vejci a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 1 vejce, 0,3 dcl smetany, 10 g slaniny, troška celerové natě

Uvařený celer nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme, promícháme se zelenou natí, po zahřátí v troubě zalijeme vejcem rozmíchaným se smetanou a upečeme do žluta. Kdo má chuť může celer před přípravou osmahnout na slanině.

Kližka na pivě a karamelu

Kližka na pivě a karamelu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězí klížky, 250 g slaniny, 300 g cibule, 3-4 stroužky česneku, 500 ml hovězího bujónu, 1 l černého piva, 1 lžička chilli, 0,5 lžička rozmarýnu, 0,5 lžička tymiánu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 50-100 g cukru krupice, sůl a pepř dle chuti

Cibuli si oloupeme a nakrájíme nahrubo. Slaninu na kostičky. Do tlakového hrnce dáme rozpálit slaninu, na které si poté osmahneme cibulku, poté vhodíme na tzv. gulášové kostky nakrájené maso a necháme jej zatáhnout. Poté vhodíme chilli a česnek na...

stránka: