Székelský (segedinský) guláš
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Oloupané, na drobno nakrájené cibule opečeme (v kastrolu který má poklici a může se dát do trouby) na sádle do zlatova, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu. Necháme téměř (!!!) zhnědnout. Přidáme na kostky nakrájené maso, opepříme a rychle (!) opečeme, poté přidáme mletou papriku a promícháme. Mírně osolíme a stáhneme z plotýnky, přikryjeme poklicí a necháme maso pustit šťávu. Vrátíme na plotýnku, snížíme příkon na minimum, přidáme rozdrcený česnek a přilijeme horký (!) vývar. Zakryjeme poklicí a dusíme cca 30 minut. Promícháme přidáme chilli, bobkový list. Opět zakryjeme poklicí a dalších 10 minut dusíme. Přidáme překrájené kysané zelí a zalijeme vínem. Opět zakryjeme a dusíme do změknutí masa. Přidáme na nudličky nakrájenou kapii, promícháme a dáme zapéct do trouby rozpálené na 180 - 200 stupňů do vytvoření slabé kůrčičky. Pro zjemnění přidáme kousek másla. Podáváme s knedlíky (noky). Každý si může přidat kysanou smetanu na vlastním talíři.
Tip k receptu
Nejlepší je pochopitelně po úplném vychladnutí a opětovném ohřátí.
Můžeme ozdobit proužky kapie a sekanou cibulovou natí. (Já ji oři focení neměl po ruce...)
Dobrou chuť
jupiterix09. 09. 2019