Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Mletá paprika

Mletá paprika

Další názvy

Indiánský pepř, rajská paprika, paprika roční, paprika kořeninová

Použití v kuchyni

Paprika osciluje svou chutí a aroma od té nejkořeněnější a nejostřejší formy (chilli papričky nebo také kayenský pepř) přes pálivou formu, která se získává pomletím usušených plodů se semennou přepážkou (pálivá paprika) až po zcela jemnou, nasládlou formu získanou rovněž pomletím suchých plodů paprik, ale bez semenné přepážky (sladká paprika). Paprika je, jak již bylo řečeno, oblíbené maďarské koření a málokdo si bez něj umí představit pravý maďarský guláš, gulášovou polévku nebo dunajské klobásy či čabajky. Přidává se do všech druhů gulášů od hovězího přes houbový, bramborový až po zabíjačkový. Oblíbená je ale také i ve španělské a portugalské kuchyni, kde se hojně používá v polévkách, omáčkách a pod maso a zeleninu. Pomocí papriky lze výborně připravit různé druhy korýšů, například humry a raky. Paprika se rovněž hodí při přípravě sýrových a vaječných pokrmů, kde na pomazánkách a jednohubkách působí příjemně také svou barvou.

Rady

Nikdy nesmažte nebo nevařte papriku příliš dlouho, mohla by zhořknout. Maso je s ní dobré okořenit až po opečení.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce uvaříme spolu se zeleninou a kořením do měkka (nejlépe v papiňáku - zkrátíme tak dobu vaření)...

Kapří hranolky s česnekem

Kapří hranolky s česnekem

Vejce smícháme s utřeným česnekem a libečkem. Kapra nakrájíme na proužky, osolíme a opepříme je. Naložíme...

Frankfurtská polévka se zakysanou smetanou

Frankfurtská polévka se zakysanou smetanou

Do hrnce nalijeme trošku oleje nebo másla. Necháme rozehřát, vsypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšk...

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rybí filé osolíme, posypeme kmínem a sladkou paprikou. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filé. Kečup...

Pepřový dip

Pepřový dip

V misce smícháme jogurt, smetanu, sůl, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Posypeme paprikou a dáme do l...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Mletá paprika Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře