Mletá paprika

Další názvy

Indiánský pepř, rajská paprika, paprika roční, paprika kořeninová

Použití v kuchyni

Paprika osciluje svou chutí a aroma od té nejkořeněnější a nejostřejší formy (chilli papričky nebo také kayenský pepř) přes pálivou formu, která se získává pomletím usušených plodů se semennou přepážkou (pálivá paprika) až po zcela jemnou, nasládlou formu získanou rovněž pomletím suchých plodů paprik, ale bez semenné přepážky (sladká paprika). Paprika je, jak již bylo řečeno, oblíbené maďarské koření a málokdo si bez něj umí představit pravý maďarský guláš, gulášovou polévku nebo dunajské klobásy či čabajky. Přidává se do všech druhů gulášů od hovězího přes houbový, bramborový až po zabíjačkový. Oblíbená je ale také i ve španělské a portugalské kuchyni, kde se hojně používá v polévkách, omáčkách a pod maso a zeleninu. Pomocí papriky lze výborně připravit různé druhy korýšů, například humry a raky. Paprika se rovněž hodí při přípravě sýrových a vaječných pokrmů, kde na pomazánkách a jednohubkách působí příjemně také svou barvou.

Rady

Nikdy nesmažte nebo nevařte papriku příliš dlouho, mohla by zhořknout. Maso je s ní dobré okořenit až po opečení.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář