Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Maďarská

Budapešťská pomazánka

Budapešťská pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, možno i pomazánkové a jiné, 1 cibule, 1 paprika červená, možno i sterilovaná (kapie), 2 lžíce mleté sladké papriky , 1,2 lžičky soli, troška mletého bílého pepře, 1 - 2 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, troška mletého kmínu

Změklé máslo utřeme s tvarohem, přidáme utřený česnek, hodně nadrobno nakrájenou cibuli a čerstvou papriku pokrájenou na jemné nudličky. Přimícháme kečup, sladkou mletou papriku, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme podle chuti i mletý kmín. Kdo ...

Pstruh na bílém víně

Pstruh na bílém víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pstruhu, 120 g mrkve, 120 g kořenové petržele, 120 g čerstvých hub, 120 g pórku, 4 kuličky pepře, 2 ks bobkového listu, 50 g citrónu, 1 hrst petrželové nati, 200 ml bílého vína, 80 g másla, 200 ml smetany, 1 lžička soli

Rozřízneme po délce pstruha a odstraníme vnitřnosti. Řádně rybu omyjeme a zvenku i zevnitř nasolíme. Mrkev, petržel, houby a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Připravené ryby položíme do přiměřeného pekáčku. Zasypeme nakrájenou zeleninou, ochutíme...

Candát po maďarsku

Candát po maďarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1500 g candáta, 2 ks žloutku, 300 ml zakysané smetany, 1 ks citrónu, 750 ml rybího vývaru (z hlavy, ploutví a ocasu), 150 g kořenové zeleniny, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička soli

Naporcovanou rybu osolíme, posypeme mletou paprikou, vložíme do hluboké pánve, podlijeme procezeným vývarem z ryby, zeleniny a koření a dusíme na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Podušené porce urovnáme na mísu, do šťávy z...

Roštěnky na Hortobágyský způsob

Roštěnky na Hortobágyský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hovězích roštěnek ( po 150 - 180 g), 100 g sádla, 1-2 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka a drcený kmín podle potřeby, 2 stroužky utřeného česneku, 150 g červené pálivé papriky , 150 g zelené papriky, 200 g cibule, 150 g rajčat, 100 ml rajčatového protlaku, Na krupicové halušky :100 g krupice, 1 vejce, 50 g másla

Roštenky na okrajoch narežeme, jemne naklepeme, poprášime múkou a prudko opečieme na masti po oboch stranách. Opečené preložíme do kastróla. Na masti, v ktorom sa roštenky opekali, opražíme dozlatista najemno pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú š...

Maďarská slepičí polévka II.

Maďarská slepičí polévka II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší slepice, 1 mrkev, 100 g žampionů, 1 lžička rajčatové šťávy, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 200 g hladké mouky, 2 vejce, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, mnletá paprika dle chuti

Slepici dobře omyjeme a vložíme ji do vyššího hrnce, který naplníme studenou vodou. Když voda začne vřít, plamen zmírníme a vaříme dál, vytvařející pěnu však sbíráme. Žampiony očistíme a rozkrájíme. Rozkrájené houby vložíme do slepičího vývaru, př...

Kotletky z Budapešti

Kotletky z Budapešti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 libové vepřové kotlety bez kosti, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 50 g anglické slaniny, sůl, pepř, 1 lžička mleté papriky , 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, asi 3 lžíce zakysané smetany, špetka oregana

Maso lehce naklepeme a na rozehřátém oleji krátce orestujeme. Opečené kotlety vyjmeme z oleje a odložíme stranou. Do zbylého oleje přidáme cibuli a slaninu nakrájené na malé kousky, chvíli restujeme, přidáme papriky nakrájené na nudličky, vrátím...

Telecí plátky s omáčkou Mornay

Telecí plátky s omáčkou Mornay

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g telecího masa z kýty, 150 g čerstvých žampiónů, 4 oloupaná rajčata, 50 g másla, 200 ml zakysané smetany, 50 ml olivového oleje, troška mletého pepře a soli, 1 lžíce petrželové nati, Na omáčku Mornay: 3 žloutky, 50 g másla, 4 lžíce bešamelové omáčky, 50 g postrouhaného ementálu, 1-2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička worcesterske omáčky, špetka soli

Teľacie plátky naklepeme, posolíme, okoreníme a z oboch strán prudko opečieme na oleji. Na panvici podusíme na masle šampiňóny a nakrájané a olúpané rajčiaky. Zalejeme smotanou a prelejeme cez opečené rezne. OMÁČKA MORNAY: Do kotlika dáme žĺtk...

Maďarský guláš

Maďarský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vepřové kýty, 750 g cibule, 1/2 hlávky česneku, 150 g kostiček slaniny, několik lžic rostlinného oleje, 400 ml červeného vína, 3 lžičky mleté papriky , 4 papriky (kapie), 5 oloupaných rajčat, 200 g rajčatového protlaku, 1-2 kostky masoxu, 1 a 1/2 lžičky gulášového koření, 1/2 lžičky pepře, 2-3 bobkové listy, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžička kmínu, špetka chilli koření

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, na jiné pánvi opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a poté ji přidáme k cibulce. Na kostky nakrájené maso přidáme k cibuli a slanině, orestujeme, poprášíme paprikou, rychle promícháme a zalijeme víne...

Segedínské vepřové závitky

Segedínské vepřové závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, 100 g plátků slaniny, 2 lžíce hořčice, 1 lžička mleté papriky, kmín, 2 sterilované okurky, 1 balení zakysané smetany, hladká mouka na zahuštění, 250 g kyselého zelí, sádlo

Krkovičku omyjeme, osušíme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátky slaniny, opaprikujeme a lehce okmínujeme. Okurky rozpůlíme a na každou krkovičku dáme půlku. Zelí překrájíme na menší a rozvrstvíme po plátcích, potom...

Debrecínské palačinky

Debrecínské palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Palačinky: 150 g hrubé mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, špetka soli, Náplň: 500 g telecího masa, 2 lžíce sádla, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 mladá cibule, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, Na obalovani: 2 vejce, 5 lžic strouhané housky, 100 ml olivového oleje na smažení

Nadrobno pokrájanú cibuľu udusíme na masti. Pridáme papriku, pokrájané teľacie mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme. K polomäkkému mäsu pridáme rajčinový pretlak a dodusíme. Potom mäso vyberieme, pomelieme a spojíme so šťavou ...

Tvarohové flíčky

Tvarohové flíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce sádla z uzené slaniny, 100 g škvarků z uzené slaniny, 150 g tvrdého hrudkovitého tvarohu , 500 ml husté kyselé smetany, sůl podle potřeby

K múke a vajcu pridáme soľ a vodu a zamiešame pružné, nie veľmi tuhe cesto. Z cesta urobíme bochník, ktorý necháme na pomúčenej doske asi 5 minút odpočívať. Potom cesto vyvyľkáme na hrúbku asi 2 mm a necháme ho na každej strane niekoľko minút obs...

Budapešťské řezy - "žerbó"

Budapešťské řezy - "žerbó"

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 250 g krupicové mouky, 200 g másla, 50 g cukru moučka, 2 žloutky, 20 g droždí, 4 lžíce mléka, špetka sody bikarbóny, špetka soli, Náplň: 150 g pomletých vlašských ořechů, 150 g cukru moučka, 2 lžíce vody, 4 lžíce rumu, 1 lžička citronové kůry, 250 g rybízového džemu

Všetky prísady zmiesime a cesto rozdelíme na tri časti. Každú rozvaľkáme. prvú časť dáme na plech, potrieme najprv tenšiou vrstvou ríbezľového alebo iného pikantného lekváru (džemu). Na ňu potom dáme orechovú plnku: Uvaríme husty sirup zo 150g cuk...

Maďarská slepičí polévka

Maďarská slepičí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg slepice, 500 g hovězí oháňky, 500 g hovězích kostí, 4 l vody, 500 g kořenové zeleniny, 1/4 hlávky zelí, 2 zelené papriky , 100 g čerstvých hřibů, 2 rajčata, 1/4 hlávky květáku, 15 fazolových lusků, 3 lžíce hrášku, sůl podle potřeby, 6 kuliček pepře, 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžička mleté sladké papriky, 500 g domacích nudlí

Očistenú a umytú sliepku s drobkami, hovädzie kosti, ohaňku a celé čierne korenie dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme. Asi po hodine pridáme koreňovú zeleninu, huby a osolíme. Po ďalšej polhodine pridáme očistené fazuľové struky, kapustu, papri...

Bakonský kapr

Bakonský kapr

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr asi 1000 g, 100 g másla, 1 cibule, 250 g žampionů, 2 lžičky mleté sladké papriky, 3 lžičky hladké mouky, 1 lžíce petrželové natě, 100 ml rybího vývaru, 250 ml zakysané smetany, sůl podle potřeby

Kapra očistíme a pokrájame na porcie. Z hlavy, chrbtice, kože a chvosta pripravíme rybací vývar. Pokrájanú cibuľu zapeníme na masle, pridáme očistené a na plátky nakrájané čerstvé šampiňóny a udusíme domäkka. Pridáme papriku, podlejeme rybacím výv...

Kapr na Raczký způsob

Kapr na Raczký způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g očištěného kapra, 1000 g brambor, 150 g cibule, 150 g sádla, 300 g leča, 10 g mleté papriky, 100 g hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, sůl podle potřeby, troška mletého pepře, 4 stroužky rozetřeného česneku

Podkovy nakrájaného kapra posolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme. Na výpeku urestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, lečo, cesnak a v šupke uvarené a na plátky nakrájané zemiaky. Zľahka premiešame, vložíme do pe...

Pomazánka z čabajky

Pomazánka z čabajky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 nožka čabajky, 50 g změklého másla, 3 kostičky taveného sýra, 1 lžička sušeného česneku

Čabajku umeleme na masovém mlýnku nebo rozsekáme nadrobno v sekacím strojku. Máslo utřeme se sýrem, přidáme mletou čabajku a ochutíme česnekem. Pomazánku již není třeba solit nebo jinak dochucovat. Mažeme na plátky veky nebo kolečka rohlíků a li...

Kossuthové zákusky

Kossuthové zákusky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 250 g cukru moučka, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 žloutky, 30 ml citronové šťávy, 50 g posekaných mandlí, 2 lžíce cukru krystal, 1 balení kypřícího prášku do pečiva

Maslo s cukrom vymiešame do spenenia, pridáme po jednom žĺtky, vajce, šťavu z citróna a múku rozmiešanú s praškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, urovnáme nožom, a posypeme potlčenými mandľami, ktoré sme predtým u...

Bramborový paprikáš

Bramborový paprikáš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g brambor, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje, 1 lžíce mleté sladké papriky , sůl podle potřeby, 1 bobkový list, 250 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 350 g sterilizovaného leča, 1 lžička petrželové natě

Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Na oleji opražíme cibuľu pokrájanú na drobno, pridáme mletú červenú papriku, soľ, bobkový list, cesnak a zemiaky. Podlejeme trochou vriacej vody a dusíme do mäkka. Počas dusenia pridáme lečo. Nakoniec pridáme...

Hortobáďská krkovička

Hortobáďská krkovička

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové krkovice, 2 cibule, 2 zralá rajčata, 2 zelené papriky, 4 stroužky roztřeného česneku, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce hladké mouky, troška kmínu, troška majoránky, 1 lžička mleté pálive papriky , soli podle potřeby

Odležanú vykostenú krkovičku umyjeme, nakrájame na rezne, pomúčime a opečieme z oboch strán na horúcom oleji. Olej prelejeme do druheho kastróla, pridáme očistenú, jemne pokrájanú cibuľu, štipľavú papriku, rajčiakový pretlak, rascu, rozdrvený cesn...

Smetanové langoše

Smetanové langoše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 2 vejce, 400 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, 4 lžičky soli, 50 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krystal

Do 2 dcl vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozmrvíme droždí, necháme nakynout. Mouku prosejeme, smícháme s kváskem, vejci, smetanou, solí a zbylým vlažným mlékem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme nakynout. Těsto vyválíme, vykrojíme kole...

Těstovinová  rýže Tarhoňa

Těstovinová rýže Tarhoňa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 2 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíce mleté papriky, 300 ml vody

Z mouky a vajec uhněteme těsto, které nastrouháme na struhadle s velkými oky - jako drobení do polévky. Necháme chvíli oschnout. Potom na rozehřátém sádle pražíme drobení dozlatova, přidáme mletou papriku a sůl, zalijeme vodou tak, aby byla asi 1 ...

Bramborové langoše

Bramborové langoše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg vařených a oloupaných brambor, 30 dkg hladké mouky, 1 lžička soli, 1 balení droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krupice, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml vlažného mléka

Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl a vzešlý kvásek ze zbylých surovin. Umícháme hladké těsto, které necháme chvíli nakynout. Na pomoučeném vále vyválíme placky o velikosti pánvičky a usmažíme na oleji. Hotové potíráme keču...

Maďarské zelí

Maďarské zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 350 g bůčku, 2 stroužky česneku, 200 g slaniny, 2 klobásy, sladká mletá paprika, chilli koření podle chuti, 500 g kyselého zelí, 200 ml 12% smetany

Na pekáči osmažíme cibulku a na kostičky nakrájené maso a dáme péct. Podléváme, dokud maso nezměkne. Pak dáme pekáček na rozpálené plotýnky a přidáme rozmačkaný česnek, nakrájenou slaninu, klobásu a chvíli smažíme. Zaprášíme červenou paprikou a mů...

Plněná rajčata po maďarsku

Plněná rajčata po maďarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks rajčat, 100 g oliv, 2 sáčky rýže, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce bazalky, 2 lžíce strouhanky, 1 stroužek česneku, špetka pepře, špetka soli

Rajčata si z vrchu seřízneme, vydlabeme obsah. Olivy nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme uvařenou rýži, olivový olej, tymián, bazalku, strouhanku, najemno nastrouhaný česnek, opepříme, osolíme a promícháme. Touto směsí poté plníme rajčat...

Kapr na smetaně a houbách

Kapr na smetaně a houbách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g kapra, 20 g soli, 400 g rybích hlav , 1 rybí páteř, 1 dcl bílého vína, 60 g másla, 80 g cibule, 300 g hub, 2 g mletého pepře, 20 g petrželové nati, 30 g polohrubé mouky, 2 dcl zakysané smetany

Vykostěného kapra naporcujeme na stejně velké filety, osolíme a položíme do ploché nádoby. Z rybích hlav a páteře uvaříme vývar, ten pak přecedíme na rybí filety. Přelijeme trochou bílého vína a pod pokličkou dusíme. Mezitím rozpustíme máslo a dro...

stránka: