Staročeský báč
Obtížnost
Čas přípravy
0min
Čas vaření
0min
Celkový čas
0min
Porce
Nutriční hodnoty
4276
kalorií
7.0g
cukrů
101.0g
tuků
146.0g
bílkovin
Příprava
Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme brambory. Zalijeme je horkým mlékem.
Slaninu a škvarky nakrájíme na kostičky a osmažíme. Přidáme je k bramborám.
K bramborám přidáme i mouku a kvásek, vejce a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a majoránkou a necháme hodinu kynout.
Pekáč si vymažeme sádlem a těsto vlijeme dovnitř. Pečeme 45 minut na 200 °C.
Tip k receptu
Pokud nemáme sádlo, můžeme pekáč vytřít i obyčejným máslem. Tento recept je tradiční na Domažlicku. Podáváme například s kysaným zelím nebo nakládanou okurkou.
sonizna14. 09. 2015
Podobné recepty
© 2024, Railsformers s.r.o.