Staročeský báč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme brambory. Zalijeme je horkým mlékem.
Slaninu a škvarky nakrájíme na kostičky a osmažíme. Přidáme je k bramborám.
K bramborám přidáme i mouku a kvásek, vejce a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a majoránkou a necháme hodinu kynout.
Pekáč si vymažeme sádlem a těsto vlijeme dovnitř. Pečeme 45 minut na 200 °C.
Tip k receptu
Pokud nemáme sádlo, můžeme pekáč vytřít i obyčejným máslem. Tento recept je tradiční na Domažlicku. Podáváme například s kysaným zelím nebo nakládanou okurkou.
sonizna14. 09. 2015
Podobné recepty
Recenze
Přidat recenzi
Svetlana 19. 09. 2015, 19:28

hanka 01. 11. 2015, 21:09

hanka 01. 11. 2015, 21:10

katka16031 06. 01. 2016, 13:35