Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tymián obecný

60881_small

Máme dobu bylinek, tak proč si opět nepřipomenout jednu v dnešní době velmi oblíbenou, o které se píše v časopise Svět potravin.

Tymián obecný

Jak jej vypěstovat?

Vyberte prosluněné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rostlina není náročná na živiny, postačí i chudá zemina. Vysévejte semena nebo zakořeněné sazenice, dostupné v několika odrůdách. Ze vzrostlých rostlin mezi květnem a srpnem sbírejte květoucí nať, kterou suště zavěšenou ve svazečcích. Uložte do dobře uzaviratelných sklenic. Necháte-li bylinku v plátěném sáčku, provoníte celou místnosti.

Účinky na zdraví

Kvetoucí vrcholky obsahují esenciální oleje složené z látky thymol a karvakrol. Mají antibiotický efekt, který pomáhá se záněty dýchacích a trávicích cest, proti střevním parazitům a plísním a díky podpoře bílých krvinek zvyšuje imunitu organismu. Známý je účinek tymolu na bolest zubů a záněty dásní.

Zajímavosti

Dlouhodé vysoké dávky tymolu mohou ovlivit činnosti štítné žlázy.

V Provence ve Francii se tymián využíva jako součást kořenících směsí. Tymián, rozmarýna, majoránka a saturejka svázané do podoby kytičky se nazývají bouquet garni. Při vaření se svazek přidá do hrnce a před podáváním odstraní.

Tymiánová sliznice je pro ukliďňující účinky vhodná pro aromaterapii

Všechny odrůdy tymiánu jsou atraktivní pro všely a med je velmi delikátní

Využití v kuchyni

Čerstvá forma je sice intenzivnější, ale zřídkakdy vydrží déle než týden. Tymián tvoří skvělou kombinaci se středomořskou zeleninou (lilky, papriky nebo olivy). S bazalkou a oreganem jej využijete při přípravě pizzy nebo těstovin. Protože snese delší vaření, je vhodný do polévek a omáček již na počátku tepelné úpravy. Přidáním tymiánu k vepřovému nebo skopovému masu zase podpoříte trávení.

zdroj obrázku: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&sa=X&rlz=1C1SKPH_enCZ386CZ386&biw=1680&bih=935&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=1-h41YILppeKoM:&imgrefurl=http://udvoudedku.bloger.cz/Bylinky/Tymian&docid=7UGOFNCfiSY77M&imgurl=http://www.bylinky.sk/xmedia/bylinky/Tymian/Tymian.jpg&w=300&h=400&ei=x6PhT7r4LcT_-gaunJCsAw&zoom=1&iact=hc&vpx=178&vpy=118&dur=767&hovh=259&hovw=194&tx=88&ty=115&sig=108708152288778557312&page=1&tbnh=136&tbnw=110&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:0,s:0,i:71

Ellis

20. 06. 2012


Přidat komentář

Facebook komentáře