Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tymián obecný

60881_small

Máme dobu bylinek, tak proč si opět nepřipomenout jednu v dnešní době velmi oblíbenou, o které se píše v časopise Svět potravin.

Tymián obecný

Jak jej vypěstovat?

Vyberte prosluněné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rostlina není náročná na živiny, postačí i chudá zemina. Vysévejte semena nebo zakořeněné sazenice, dostupné v několika odrůdách. Ze vzrostlých rostlin mezi květnem a srpnem sbírejte květoucí nať, kterou suště zavěšenou ve svazečcích. Uložte do dobře uzaviratelných sklenic. Necháte-li bylinku v plátěném sáčku, provoníte celou místnosti.

Účinky na zdraví

Kvetoucí vrcholky obsahují esenciální oleje složené z látky thymol a karvakrol. Mají antibiotický efekt, který pomáhá se záněty dýchacích a trávicích cest, proti střevním parazitům a plísním a díky podpoře bílých krvinek zvyšuje imunitu organismu. Známý je účinek tymolu na bolest zubů a záněty dásní.

Zajímavosti

Dlouhodé vysoké dávky tymolu mohou ovlivit činnosti štítné žlázy.

V Provence ve Francii se tymián využíva jako součást kořenících směsí. Tymián, rozmarýna, majoránka a saturejka svázané do podoby kytičky se nazývají bouquet garni. Při vaření se svazek přidá do hrnce a před podáváním odstraní.

Tymiánová sliznice je pro ukliďňující účinky vhodná pro aromaterapii

Všechny odrůdy tymiánu jsou atraktivní pro všely a med je velmi delikátní

Využití v kuchyni

Čerstvá forma je sice intenzivnější, ale zřídkakdy vydrží déle než týden. Tymián tvoří skvělou kombinaci se středomořskou zeleninou (lilky, papriky nebo olivy). S bazalkou a oreganem jej využijete při přípravě pizzy nebo těstovin. Protože snese delší vaření, je vhodný do polévek a omáček již na počátku tepelné úpravy. Přidáním tymiánu k vepřovému nebo skopovému masu zase podpoříte trávení.

zdroj obrázku: http://www.google.cz/imgres?hl=cs&sa=X&rlz=1C1SKPH_enCZ386CZ386&biw=1680&bih=935&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=1-h41YILppeKoM:&imgrefurl=http://udvoudedku.bloger.cz/Bylinky/Tymian&docid=7UGOFNCfiSY77M&imgurl=http://www.bylinky.sk/xmedia/bylinky/Tymian/Tymian.jpg&w=300&h=400&ei=x6PhT7r4LcT_-gaunJCsAw&zoom=1&iact=hc&vpx=178&vpy=118&dur=767&hovh=259&hovw=194&tx=88&ty=115&sig=108708152288778557312&page=1&tbnh=136&tbnw=110&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:0,s:0,i:71

Ellis

20. 06. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře