Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Výroba umělého masa ze zkumavky má začít příští rok

Tak to je taky pěkný hnus

Příští rok se možná zapíše do dějin jako úsvit nové zemědělské revoluce, protože holandští vědci chtějí spustit testovací produkci masa „ze zkumavky“. Mimo jiné jde o jednu z technologií, které by mohly odpovědět na otázku, jak se budou moci uživit přibývající miliardy lidí na Zemi.

Maso vyrobené bez krávy bude k dispozici rychleji a levněji než dnes a neodpadne jen masakrování skotu chovaného často v nevábných podmínkách. Postup je poměrně jednoduchý - genetici chtějí maso produkovat přes kultivaci kmenových buněk hovězího skotu, a není důvod, proč by se k tomu nedaly využít vzorky buněk i jiných živočichů - třeba vzácnější zvěřiny.

Prvním cílem je produkce masa do hamburgeru s pomocí vzorku 10 000 buněk odebraných živé krávě. Tento vzorek byl kultivován v laboratorních podmínkách tak, aby se buňky namnožily miliardkrát a vytvořily hmotu podobnou hovězímu masu. Hmota ovšem byla vystavena na speciální formě tlaku a napětí tak, aby se zformovala svalová vlákna a nevznikl jen beztvarý želé „amaroun“, ale pokud možno opravdové maso s charakteristickou strukturou. Teoreticky je možné uvažovat do budoucna i o různé kvalitě masa.

Kdo první ochutná?

„Nevidím jakoukoli možnost, jak bychom mohli vystačit se stávající produkcí masa v nadcházejících desetiletích,“ uvedl pro MailOnline profesor Mark Post z Maastrichtské univerzity, který se na projektu podílí.

„Snažíme se prokázat, že svět může takto maso produkovat, a potřebujeme už jen nějakého odvážlivce, který to jako první ochutná,“ dodal s nadsázkou Post. Když se nikdo nenajde, tak to prý padne na něj.

Pro časopis Scientific American Post upřesnil, že první hamburger ze zkumavky bude hotový během 12 měsíců.

Dosavadní prototypy umělého masa neměly chuť

První umělé maso bylo na stejné univerzitě vyrobeno už v roce 2009, ale šlo jen o šedivou hmotu bez struktury, hodně podobnou té, jakou mají kalamáry. Ovšem vzniklá hmota kromě struktury postrádala i chuť. Vědci jsou nicméně přesvědčeni, že vylepšené „prototypy“ budou přijatelnější a s trochou černého humoru dodávají, že lidem nakonec stejně nic jiného nezbude.

„Když jíme hamburger, tak si taky nepomyslíme: ‚Právě jím mrtvou krávu.‘,“ prohlásil jeden z kolegů profesora Posta. Lidé jsou navíc už dnes vzdáleni zdrojům toho, co konzumují, tak by jim nemělo být zatěžko přijmout pěstované maso.

Statistiky růstu populace jsou neúprosné a očekávají, že konzumace masa, či poptávka po něm se do roku 2050 zdvojnásobí. Chováním dobytka by nebylo možné poptávku uspokojit. Umělé maso by mohlo naopak svět nakrmit, protože podle propočtů, které provedli výzkumníci na univerzitě v Utrechtu, je možné z jednoho vzorku kmenových buněk získat během dvou měsíců 50 tisíc tun masa.

V Oxfordu pak vědci spočítali, že na vypěstování kilogramu masa bude potřeba až o 60 procent méně energie a o 98 procent méně půdy než na jeho získání současným chovem dobytka. Nemalým ziskem je i snížení emisí skleníkových plynů až o 95 procent.

zdroj: www.novinky.cz

Ellis

06. 07. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Roxana
Jen klid a žádnou paniku, už to co jíme v hamburgrech je horší jak ze zkumavky, kdoví co doté doby bude. Tím se vůbec netrap, ač čas letí, je to daleko... a s těma vylhanýma skleníkovýma efektama a plynama ať jdou taky někam.

Roxana 12. 07. 2011, 00:58

Facebook komentáře