Opět z časopisu - Svět potravin
Necelý metr vysoká rostlina Kurkumovník dlouhý kromě krásného vzhledu poskytuje svým pěstitelům silné tmavě žluté oddenky. Ty josu využívány do pokrmů nejen v jihovýchodní Asii, odkud pochází
Čerstvá nebo sušená
Ačkoliv se jedná o tropickou rostlinku, můžete si ji vypěstovat i v bytě nebo ve skleníku. Na podzim, když jsou oddenky vyzrálé, vyklopte obsah květníku a kusy dál zpracujte. Nejdříve se uvaří, poté oloupou a nakonec minimálně týden suší na slunci, kdy ztratí asi tři čtvrtiny své velikosti. Poté se umelou na prášek využívaný jako koření. V této formě je nám nejdostupnější. Neláká-li vás namáhávý proces sušení, můžete kurkumu využít i v čerstvém stavu. Nakrájená na plátky nebo nastrouhaná nalezne podobné uplatnění jako zázvor.
Účinky na zdraví
Hlavní zdraví prospěšnou složkou je kurkumín, látka s protinádorovými účinky. Podle vědců může být podpůrným léčivem při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty. Napomáhá tvorbě žluči a zlepšuje chuť k jídlu, díky antibakteriálním účinkům pomáhá bojovat se záněty. Díky schopnosti snižovat hladinu LDL, "zlého" cholesterolu a shlukování krevních destiček, snižuje riziko aterosklerozy a kardiovaskulárních chorob. Mnohdy je kurkuma využívána jako tlumící prostředem při bolestech nejen revmatického původu. Užívání je bezpečné, na pozoru se musí mít pouze lidé se žloutenkou a onemocněním žlučových cest.
Zajímavosti
- V Indii je rozmixovaný kořen používán při uštknutí hadem nebo pavoukem
- Je využívána v kosmetickém průmyslu
- S kurkumou úspěšně obarvíte bavlnu a hedvábí
- Podle jakosti se oddenky nazývají prsty, koule a úlomky
- Kurkuma je také nazývána indický šafrán
- Barva prášku se může lišit od sytě žluté,, jasně žluté až po oranžovou, záleží na odrůdě
Využítí v kuchyni
Uplatnění najde kurkuma v indických pokrmech, je totiž součástí směsi koření kari. Pokrmům propůjčuje nejen dřevitou chuť, ale i žlutou barvu. Tu má společnou se šafránem. Na rozdíl od něj je však kurkuma levnější a dostupnější. Využijte přednosti kurkumy v rýžových a zeleninových jídlech, k obarvení peřiva a mléčných výrobků či k drůbežím masům. Smícháte-li kurkumu s olivovým olejem a vzniklou směsí potřete kuřecí paličky, získáte chutný propečený výsledek. Čerstvé oddenky se mohou stát přísadou k nakládané zelenině nebo čatní. Nesnášíme-li pepř, a přesto chcete dát pokrmům pikantní ráz, možná pro vás bude kurkuma řešením.