Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Koření - kurkuma

58814_medium

Opět z časopisu - Svět potravin

Necelý metr vysoká rostlina Kurkumovník dlouhý kromě krásného vzhledu poskytuje svým pěstitelům silné tmavě žluté oddenky. Ty josu využívány do pokrmů nejen v jihovýchodní Asii, odkud pochází

Čerstvá nebo sušená

Ačkoliv se jedná o tropickou rostlinku, můžete si ji vypěstovat i v bytě nebo ve skleníku. Na podzim, když jsou oddenky vyzrálé, vyklopte obsah květníku a kusy dál zpracujte. Nejdříve se uvaří, poté oloupou a nakonec minimálně týden suší na slunci, kdy ztratí asi tři čtvrtiny své velikosti. Poté se umelou na prášek využívaný jako koření. V této formě je nám nejdostupnější. Neláká-li vás namáhávý proces sušení, můžete kurkumu využít i v čerstvém stavu. Nakrájená na plátky nebo nastrouhaná nalezne podobné uplatnění jako zázvor.

Účinky na zdraví

Hlavní zdraví prospěšnou složkou je kurkumín, látka s protinádorovými účinky. Podle vědců může být podpůrným léčivem při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty. Napomáhá tvorbě žluči a zlepšuje chuť k jídlu, díky antibakteriálním účinkům pomáhá bojovat se záněty. Díky schopnosti snižovat hladinu LDL, "zlého" cholesterolu a shlukování krevních destiček, snižuje riziko aterosklerozy a kardiovaskulárních chorob. Mnohdy je kurkuma využívána jako tlumící prostředem při bolestech nejen revmatického původu. Užívání je bezpečné, na pozoru se musí mít pouze lidé se žloutenkou a onemocněním žlučových cest.

Zajímavosti

  • V Indii je rozmixovaný kořen používán při uštknutí hadem nebo pavoukem
  • Je využívána v kosmetickém průmyslu
  • S kurkumou úspěšně obarvíte bavlnu a hedvábí
  • Podle jakosti se oddenky nazývají prsty, koule a úlomky
  • Kurkuma je také nazývána indický šafrán
  • Barva prášku se může lišit od sytě žluté,, jasně žluté až po oranžovou, záleží na odrůdě

Využítí v kuchyni

Uplatnění najde kurkuma v indických pokrmech, je totiž součástí směsi koření kari. Pokrmům propůjčuje nejen dřevitou chuť, ale i žlutou barvu. Tu má společnou se šafránem. Na rozdíl od něj  je však kurkuma levnější a dostupnější. Využijte přednosti kurkumy v rýžových a zeleninových jídlech, k obarvení peřiva a mléčných výrobků či k drůbežím masům. Smícháte-li kurkumu s olivovým olejem  a vzniklou směsí potřete kuřecí paličky, získáte chutný propečený výsledek. Čerstvé oddenky se mohou stát přísadou k nakládané zelenině nebo čatní. Nesnášíme-li pepř, a přesto chcete dát pokrmům pikantní ráz, možná pro vás bude kurkuma řešením.

Fotogalerie

Ellis

11. 08. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře